• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

15.03.2022

12:31

ŽENE SUBOTICE GOVORE! Još uvek zarađujemo manje od muškaraca, a imamo veće obaveze?!

N.Đ.

Vesti

ŽENE SUBOTICE GOVORE! Još uvek zarađujemo manje od muškaraca, a imamo veće obaveze?!

Podeli vest

O položaju žena danas, naporima da postignu ravnopravnost, izazovima koji ih čekaju u budućnosti, razgovarano je na tribini „Žene Subotice govore“, na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Tribina je posvećena rodnoj ravnopravnosti žena, organizuje je svake godine UG „Solidarnost“ iz Subotice i „Centar Tito“, a tema je ovog puta bila na angažovanju žena da poboljšaju svoj položaj i svakodnevnim problemima žena u društvu.

U Subotici veći broj žena učestvuje aktivno u vlasti, a Eržebet Olajoš Nađ iz Centra Tito, istakla je da je potrebno da se usvoji zakon i pravni okvir, da žene budu ravnopravnije na poslu, jer još uvek manje zarađuju od muškaraca, na istim poslovima i funkcijama.

Njene stavove je podržala i Viktorija Jovetić, koja smatra da su žene ravnopravne samo na papiru, ali ne i u praksi i životu.

-Žene na istim poslovima zarađuju manje od mušakaraca, a pri tome imaju najčešće veće obaveze oko dece i porodice. Još uvek su i češće žrtve nasilja, a problem su i dalje lošiji ekonomski položaj žena, pa veliki broj samohranih majki teško podižu decu s jednom platom. Ili im trpi posao ili
porodica, iako imaju odgovornosti i ideje da vode preduzeća i doprinose razvoju društva.

Foto: N.Đ.

 

Maja Gabrić Stipić kaže, da je ženama teško i danas, jer imaju mnogo veće i profesionalne obaveze, te da na rodnoj ravnopravnosti treba raditi.

- Osim profesionalnih obaveza, žena je najčešće i majka, supruga, pa je teško da pruži maksimum u svemu. Zato se nadamo da će i Subotica biti među gradovima, koji će finansirati boravak mališana i u privatnim predškolskim ustanovima, što je već praksa u nekim gradovima u Srbiji.

Naša lokalna zajednica kao i država, podstiču rađanje i razvoj dece, obrazovanje, sve je to pomoć osnaženju žena u društvu, da bi prevazišla teškoće i krize u životu, ali je potrebno i jačanje socijalne zaštite i nege starijih, da se olakša briga o ostarelim roditeljima.

Takvom podrškom žena ne bi morala da se odriče karijere, da bira između porodice i profesije, kaže Gabrićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bunjevački nacionalni savet gradonačelniku Bakiću dodelio priznanje „Ivan Antunović“
Politika

Bunjevački nacionalni savet gradonačelniku Bakiću dodelio priznanje „Ivan Antunović“

Svečanom, devetnaestom sednicom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM) sinoć je, u Plavoj sali Gradske kuće, obeležen „23. februar, Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Pored usvajanja informacije o radu Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS) u 2021. godini, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine na ovoj sednici je dodelio tradicionalna priznanja istaknutim pojedincima, institucijama, organizacijama i udruženjima iz više oblasti, a priznanje „Ivan Antunović” koje se dodeljuje za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, dodeljeno je gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

15.03.2022

09:30

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set