• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

22.03.2022

13:50

EU ULAŽE U OBNOVU ISTORIJSKIH SPOMENIKA! kamena vimnska sela, čuvene pivnice biseri Istočne Srbije (foto)

Olaf&McAteerOffice

Vesti

EU ULAŽE U OBNOVU ISTORIJSKIH SPOMENIKA! kamena vimnska sela, čuvene pivnice biseri Istočne Srbije (foto)

Podeli vest

Evropska Unija je prepoznala istorijsko nasleđe Istočne Srbije, posebno Negotinske Krajine, pa će tako kroz finansijsku podršku pomoći da se očuvaju ,,kamena vinska sela ,, čuvene pivnice, nastale u 18. i 19. veku. To su mesta u kojima su se od vajkada na najbolji načun skladištile i proizvodile najstarije autohtone sorte vina

Mnogi meštani ovoga kraja , nastavili su tu drevnu porodičnu tradiciju pravljanja najboljih sotrti vina, čija degustacija uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstvalja posebnu atrakciju za sve turiste i posetioce ovoga kraja.

Foto: Olaf&McAteerOffice

 

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za obnovu kuća i pivnica u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac u Opštini Negotin je otvoren i prioritet u njihovoj raspodeli imaće objekti koji su starije gradnje od objekata iz 1945. godine, kako bi se što više sačuvala tradiocionalana arhitektura.

Ukupan iznos sredstava predviđen za ove namene je 500 hiljada evra i biće podeljen privatnicima, vlasnicima objekata kroz projekat ,,# EU za Tebe –za kulturno nasleđe i turizam,, da bi se na ovaj način sačuvao autentičan izgled ovih kamenih sela.

Foto: Olaf&McAteerOffice

 

Osnovni cilj i zamisao je konzervacija , restauracija i očuvanje od propadanja objekata iz tog vremena nastalih pre Drugog svetskog rata kada je narodna arhitektura i doživela svoj vrhunac.

Foto: Olaf&McAteerOffice

 

Inače, Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su kulturni kompleksi koji su od izuzetnog značaja za ovaj kraj Srbije i nalaze se na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESKO-a tako da će u relaizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat #EU –za Tebe za kulturno nasleđe i truizam i Opštine Negotin, teći uz saradnju sa Republučkim zavodom za zaštitu spomenika kluture, jer bi se na taj način ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set