• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

24.03.2022

13:05

IGOR, MIODRAG I SLOBODAN SU VOZAČI TEŠKIH VOZILA! Iz belog sveta vratili su se u rodni kraj U RUDNIKU SREĆU DA OKUŠAJU (FOTO)

szc bor

Vesti

IGOR, MIODRAG I SLOBODAN SU VOZAČI TEŠKIH VOZILA! Iz belog sveta vratili su se u rodni kraj U RUDNIKU SREĆU DA OKUŠAJU (FOTO)

Podeli vest

Od kada su Kinezi preuzeli Rudarsko Topioničarski Basen Bor, za vozače teških vozila priča se da mogu najlagodnije da žive s obzirom na gotovo najveće zarade koje čak premašuju i 100 hijada dinara. Istina, posao nimalo nije lak i bez rizika, ali se sve češće za njega odlučuju i oni najmlađi, kojima je to prvo zaposlenje

Za Igora Petrovića, Miodraga Novakovića i Slobodana Markovića posao vozača teških vozila u Boru predstavlja veliko olakšanje.

Danas voze teške kamione od 220 tona na "Kriveljskom kopu" a pre samo godinu dana jezdili su svetskim drumovima, terali šlepere i hladnjače po Evropi. Da se vrate u rodni kraj i okušaju sreću u rudniku Zi Đin, rešili su kada su čuli koliko su dobre plate ali i uslovi rada.

Najmlađi među njima, Slobodan Marković(33) u Kompaniju Zi Đin zaposlo se prošle godine. Do tada je radio za jednu Austrijsku firmu koja se bavi međunarodnim transportom kao vozač šlepera. Odluku da se vrati doneo je ne samo zbog dobrih zarada u Boru, već ga je nostalgija dotukla i želja da bude sa porodicom.

Iako sam u inostranstvu bio vozač  šlepera i ovde vozim "belaz" od 220 tona. Međutim, ova dva posla ne mogu da se uporede. Sve je drugačije. Prosto, sama pomisao da se budiš u svojoj kući sa svojima je nemrljiva razlika. Tamo spavaš u kamionu, jedeš u kabini, nemaš gde da se istuširaš. Kuća je - kuća. Nizačim ne žalim. Istina malo više sam zarađivao u Evropi, ali i platu koju primam u Zi Đinu  za današnje uslove je odlična, za Informer kaže Slobodan.

- Tamo je gust saobraćaj, gužve su velike pa i odgovornost je mnogo veća. Ovde vozim  teško vozilo ali je daleko jednostavniji i lakši posao - ističe ovaj tridesettrogodišnji Boranin.

Njegov kolega Miodar Novaković u Zi Đinu je već šest meseci. Do pre dve godine je po celoj Evropi u hladnjači prevozio hranu i lekove za jednu Italijansku firmu.

- Vozio sam od Švedske do Sicilije naravno ne mogu da se požalim, dobro sam zarađivao. S obzirom na to, da i uprkos dobroj zaradi porodica najviše trpi  moje odsustvo od kuće, najviše na njihovo insistiranje sam se vratio. Vodeći se time "da za vozača uvek ima posla" tako je i bilo, vrlo brzo sam se zaposlio u Zi Đinu kao vozač teških vozila i konačno mogu reći da sam ,"svoj na svome". Dobra zarada i sa svojim ukućanima, navodi zadovoljno Novaković. 

Najiskusniji među njima je Igor Petrović. On je u poslednjih deset godina promenio četiri inostrane firme koje se bave međunarodnom špedicijom.

- Suludo bi bilo da kažem da nisam patio i da mi  porodica nije nedostajala. Nekada i previše da čovek ne može da izdrži. Ali borba za život i da im omogućim da ga pristojno žive, naterala me je da se otisnem u svet. Sada posle već izvesnog vremena  mogu reći  da me je umorio rad ,"preko bare". Konačno su se stvorili uslovi za povratak zaposlio sam se i od ove zarade  porodici mogu da priuštim sve. Za mene tajni nema u ovom poslu. Imam dosta iskustva za volanom vozeći šleper pa tako sada  sa teškim rudničkim vozilima ide gladko. Mnogo sam opušteniji. Ovde radim osam sati i odem kući. To nema cenu -kaže Igor.

Inače u Rudniku "Veliki krivelj" zaposleno je blizu 700 radnika, od toga 197 je vozača. 

Njih 15 je povratnika, koji su tokom prošle godine došli iz inostranstva gde su vozili šlepere ili hladnjače.

- Kamionska flota Kriveljskog kopa danas broji 30 velikih kamiona, od 220 do 240 tona nosivosti i 15 manjih. U narednom periodu očekujemo da dobijemo još 20 , dest veće nosivosti i isto toliko manjih "tonlija" tako da će posla biti za još blizu 100 vozača - ističe upravnik  Dejan Mitić.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set