• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

12.04.2022

17:14

BRUKA I SRAMOTA PRIJEPOLJA! Najstarija škola potpuno oronula, roditelji STREPE KAD DECU ŠALJU NA NASTAVU! (FOTO)

RINA

Vesti

BRUKA I SRAMOTA PRIJEPOLJA! Najstarija škola potpuno oronula, roditelji STREPE KAD DECU ŠALJU NA NASTAVU! (FOTO)

Podeli vest

Najveća Osnovna škola u Prijepolju "Vladimir Perić Valter" postoji skoro dva veka i jedna je od najvžnijih obrazovnih ustanova u gradu na Limu

Međutim, umesto na ponos ona sada služi za sramotu jer je u veoma lošem stanju. Njeni prozori su polomljeni, fasada oronula, a toaleti dotrajali. Svi roditelji sa strepnjom decu šalju na nastavu, jer je pitanje dana kada će se fasada sa unutršanje strane školskog dvorišta urušiti.

- Ovo je bruka i sramota. Svaki dan strahujem kada mi deca odlaze na časove, da li treba neko dete da bude povređeno, pa da se nadležni sete da obnove školu? Vidite i sami kako škola izgleda, prozori su polomljeni, a fasada sa unutrašnje strane školskog dvorišta se urušava. Fiskulturna sala je priča za sebe, stakla na njoj su ispucala, pa se često deca žale da je parket mokar kada kiša pada - revoltirano je rekla za RINU, Milica, čije dvoje dece pohađa ovu obrazovnu ustanovu i dodaje da jedinu svetlu stvar u ovoj školi prestavlja nastavni kadar koji je bez greške i za svaku pohvalu.

Foto: RINA

U obnovu škola širom zemlje, država je tokom poslednjih nekoliko godina uložila na stotine miliona evra. Među brojnim rekonstrisanim obrazovnim ustanova u Zlatiborskom okrugu su i škole u Novoj Varoši i Priboju. Međutim, za razliku od susednih opština, uporkos dobroj volji Vlade Srbije u Prijepolju je sasvim drugačije stanje.

Naime, još pre pet godina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, obezbedila je novac za rekonstrukciju Osnovne škole "Vladimir Perić Valter", ipak do danas ništa nije urađeno a projekat se nije pomakao sa početne, mrtve tačke. Roditelji, dece koja pohađaju časove u "Valteru" krivca za ovako stanje vide u menadžemntu škole, a sa roditeljima su donekle saglasni i čelni ljudi iz lokalne samouprave.

Foto: RINA

Prema rečima predsednika opštine Prijepolje Vladimira Babića, sredstva za obnovu škole su još davno obezbeđena, a lokalna samouprava radiće na tome da se ubrza realizacija projekta još tokom ove godine.

- Priču o sanaciji škole slušam dugo godina, ali se nije pomaklo sa mrtve tačke. Škola još uvek nije objedinila parcelu na kojoj treba da bude objekat adaptiran - navodi predsednik Opštine Vladimir Babić.

Sa druge strane, direktor škole Milinko Mićović, kazao je nedavno medijima da je najveći deo objekta ozakonjen, ali da tek nakon konverzije zemljišta, postupak može da krene dalje. On je naveo i da škola nije stručna za određene aktivnosti, te da bi glavnu ulogu u obnovi trebalo da preuzme lokalna samouprava.

Foto: RINA

Kako bi se ceo proces ubrzao, predsednik Skupštine opštine Prijepolje, Izudin Šantić, smatra da se nešto pod hitno mora menjati u odnosu lokalne samouprave prema direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima, među koje spada u škola „Vladimir Perić Valter“.

- U "Valteru" ama baš ništa nije učinjeno za sve ove godine. Mi smo odlučili sada da menjamo odnos, da mi idemo ka školi, da ne čekamo da se seti direktor da kaže da nije ništa uradio, da izbegava na sve moguće načine, već da mi pokrenemo i ubrzamo celu priču - naglasio je Šantić.

Osnovna škola "Vladimir Perić Valter" je počela sa radom davne 1830. godine. Sadašnji naziv škola dobija nakon Drugog svetskog rata, po narodnom heroju Vladimiru Periću Valteru. Pored matične škole u Prijepolju, postoje i izdvojena odeljenja u Zalugu, Dušmanićima, Kučinu i Džurovu. Nastavu ukupno pohađa oko 950 učenika raspoređenih u 44 odeljenja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set