• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.04.2022

13:03

ROZE JEZERO U SRBIJI SVETSKA ATRAKCIJA! Pačir banja lepša od Maldiva, a zbog lekovite vode bolesni odlaze zdravi (FOTO)

printskrin/jutjub/Pajina svaštara

Vesti

ROZE JEZERO U SRBIJI SVETSKA ATRAKCIJA! Pačir banja lepša od Maldiva, a zbog lekovite vode bolesni odlaze zdravi (FOTO)

Podeli vest

Roze jezero u Pačir banji pored svog jedinstvenog izgleda sadrži i lekovitu vodu koja pomaže kod reumatskih oboljenja, kožnih bolesti ali i stanja posle povreda

Pačir banja nalazi se u blizini Subotice i Bačke Topole, a zbog kupališta sa termalnom vodom jedinstvena je u ovom delu Evrope.

Ono po čemu se izdvaja Pačir banja jeste roze jezero površine od 2000 kvadratnih metara, a ispunjeno lekovitom vodom

Nesvakidašnja ružičasta boja podesća na egzotična jezera kakva imaju Australija, Meksiko, Bolivija, što posetiocima stvara osećaj kao da su na drugom kraju planete.

Zbog čega je jezero obojeno

Voda koja je slana i topla u Pačir banji dolazi sa 1400 metara dubine. Do površine prolazi kroz različite slojeve stena zahvaljujući čemu postaje obogaćena mineralima.

Upravo zbog tih minerala boja jezera je ružičasta. Temperatura vode, pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju dolazi na temperaturu od 30 do 35 stepeni. 

Foto: printskrin/jutjub/Pajina svaštara

Lekovita roze voda privlači turiste iz celog sveta

Lekovita roze voda

Zbog sastava vode banja je dobila sertifikat lekovite.

Voda sadrži jod,natrijum, brom, sulfat... Zbog prisustva joda voda ima jak miris na koji se brzo navikne. Ovo "popularno" jezero zbog svoje boje privlači veliki broj turista, a pored mnogobrojnih minerala, sadrži i 21-22 grama soli po litru.

Osim lepote koja oduzima dah, mnogobrojni posetioci ovde dolaze zbog lekovitog svojstva banje. Ova voda pomaže u očuvanju zdravlja, a utiče pozitivno i na imunitet. Osim toga, ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih bolesti, naročito za kožne bolesti, reumu i stanja posle povreda. 

Pačir banja idealno je mesto za odmor jer pored lekovitog roze jezera poseduje i dva zatvorena bazena, što omogućava uživanje i kupanje i u hladnim danima.

Ružičasto jezero prava je turistička atrakcija, a ljudi iz celog sveta dolaze da vide "čudo" u Srbiji.

Foto: printskrin/jutjub/Djordje Jojkic

Palićko jezero

Šta još obići u okolini

Severnobački okrug obiluje zanimljivim mestima i prirodnim lepotama koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ukoliko ovaj kraj izaberete za odmor ili pak izlet, u blizini se nalaze Palićko jezero i ergela Zobnatica.

Palićko jezero  

Palićko jezero udaljeno je na samo 8km od Subotice i najveće je prirodno jezero u Srbiji i idealno je za rekreaciju, odmor i zabavu. Voda sadrži lekovite minerale što ga čini povoljnim po zdravlje. 

Jezero ima uređenu obalu dugačku oko 17 km, a bogato je ribom što posebno privlači sve one koji vole pecanje i uživanje u prirodi. 

Osim jezera može se videti i palićki ZOO vrt, koji je jedinstven po tome što životinje nisu u kavezima već slobodno šetaju ograđenim delovima parka.

Foto: printskrin/jutjub/Ema Ivković

Ergela Zobnatica

Zobnatica

Na 5 km od Bačke Topole i 25 km od Subotice, nalazi se ergela Zobnatica, centar konjičkog sporta, i konjarstva sa tradicijom dužom od 200 godina.

Zaštićeni park prirode Zobnatica i Zobnatičko jezero nalaze se u okolini ergele.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set