• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

07.05.2022

10:32

IMA SELO U SRBIJI GDE KOMŠIJA NE IDE KOD KOMŠIJE NA SLAVU?! U Tabanovićima svi se izuzetno poštuju, ali kad dođe Đurđevdan OSTAJU U SVOJIM KUĆAMA (FOTO)

RINA

Vesti

IMA SELO U SRBIJI GDE KOMŠIJA NE IDE KOD KOMŠIJE NA SLAVU?! U Tabanovićima svi se izuzetno poštuju, ali kad dođe Đurđevdan OSTAJU U SVOJIM KUĆAMA (FOTO)

Podeli vest

Na plećima visoke Loretske kose i Smišlja smestilo se najmanje i najmlađe požeško selo Tabanovići u kome žive vredni domaćini koji se svi odreda bave isključivo poljoprivredom

U Tabanovićima živi sedam familija i svi se međusobno izuzetno poštuju i cene, ali kada dođe Đurđevdan oni se ne posećuju i svaki domaćin sa svojom porodicom na taj dan ostaje u svom domu, jer svi slave istu krsnu slavu – Svetog Đorđa. 

„Petrovići i Pavlovići su najbrojnije familije, tu su i Vučićevići, Ružičići, Mirosavići, Andrići, Miloševići i svi slavimo Đurđevdan", kaže Savo Petrović. 

A da je tako oduvek bilo potrvrđuje i njegov komšija Goran Pavlović koji se seća priče svojih predaka da je većinsko stanovništvo poreklom iz Hercegovine i da je slava doneta iz starog zavičaja.

Foto: RINA

 

 „Ono što je zapisano jeste unazad 150 godina da se Đurđevdan slavi u svakoj kući, mislim da smo po tome jedinstveni u Srbiji, da celo selo proslavlja istu slavu", kaže za RINU Ratko Pavlović. 

Iako je selo prostorno malo, a broj stanovnika nešto viši od 100, skoro svaka kuća ima podmladak koji će tu ostati i kako tvrde, slavska sveća neće se ugasiti ni u jednoj familiji. 

„Razmišljao sam i rešio da ostanem ovde na selu kao i moj brat, za sada pomažemo ocu i imamo dosta zemlje, bavimo se isključivo poljoprivredom. Sutra kad se budemo oženili i stvorili svoje porodice nastavićemo naravno da slavimo Đurđevdan kao što su to naši stari radili pre nas", ističe Božo Petrović i dodaje da svoje selo ne bi menjao za stotinu gradova. 

Foto: RINA

 

Ali, s obzirom da jedni kod drugih ne mogu da idu na slavu meštani Tabanovića našli su način da se u slavskoj atmosferi svi okupe zajedno na jednom mestu i to samo tri dana pred Đurđevdan, na dan Svetog Nikolaja Žičkog kome su posvetili parohijsku bogomolju. 

Službe u ovoj crkvi takođe su jedinstvene jer se vrše pod otvorenim nebom, s obzirom da crkva još uvek nije okrovljena. Gradnja je započela 2003. ali je zbog nedostatka finansijskih sredstava stala, međutim, ovi vredni zemljodelci rešeni su da ipak pokušaju da crkvu do sledećeg Đurđevdana pokriju, jer imaju kome da je ostave.

Foto: RINA

 

 „Sutra će imati ko u crkvu da dolazi, da prekađuje kolač i da se venčava, krsti i veseli, jer svaka naša kuća ima podmladak. Mi ćemo se potruditi da skupimo sredstava koliko ko može, a apelujem na sve dobre ljude ili firme koje imaju sredstava da nam pomognu, da se crkva sagradi na radost svih nas, a svako ko je pomogao ovde će biti uvek dočekan kao kum", tvrdi Miljko Mirosavić.

U Tabanovićima danas živi oko 130 stanovnika, od toga je oko 100 punoletnih, nadaju se da će i sveti Đorđe pomoći da im se ostvari najveća želja da sledeće godine slavski kolač i žito prekade u završenoj crkvi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set