• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

14.05.2022

17:33

TRI SASTOJKA ZA NAJBOLJI, STARINSKI KAČAMAK! Upoznajte lepote Azbukovice, kraj u koji se posetioci vraćaju zbog...

RINA

Vesti

TRI SASTOJKA ZA NAJBOLJI, STARINSKI KAČAMAK! Upoznajte lepote Azbukovice, kraj u koji se posetioci vraćaju zbog...

Podeli vest

U Azbukovici se pravi čuveni kačamak, a tri sastojka i starinski recept čine ga posebnim

Brdsko područje Azbukovica smešteno je na zapadu Srbije i na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom naseljeno je još od praistorijskog doba. Vekovima unazad je specifično po nestvarnoj prirodnoj lepoti i posebnoj gastronomiji.

Tokom pandemije korona virusa ovaj kraj bio je jedan od najposećenijih u Srbiji. Planina Bobija, reka Drina i kanjon Trešnjnice, bez daha su ostavili na hiljade posetilaca.

Ipak, zbog još jedne stvari se gosti ovde vraćaju, a od tog raloga kreće voda na usta. U pitanju je - azbukovački kačamak.

Foto: RINA

Lepote Azbukovice ostavljaju bez daha

Recept za kačamak

Ovde se još uvek čuvaju starinski recepti koje smo dobijali od majki i baka. Na kačamaku su odrasle mnoge generacije i to je i dalje jedan od omiljenih izbora za doručak u našem kraju. Vole ga i stari i mladi - kaže domaćica Svetlana iz Ljubovije i otkriva recept za njegovo spremanje.

-U šerpu se naspe litar tople vode, posoli, stavi pola supene kašike masti i sačeka da provri.U posebnu činiju se sipa čaša vode i u njoj razmutiti osam do deset kašika projinog ili kukuruznog brašna da se dobije gusta kaša i malo se posoli. Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i meša do pet minuta dok se ne zgusne i ne iskrčka. Po želji se posle dodaju sir, kajmak ili mleko - objašnjava Svetlana.

Foto: RINA

Azbukovačka kuhinja je hrana sa dušom

Proglašenje pobednika ovog meseca

Za azbukovačku kuhinju često se kaže da je to ''hrana sa dušom'', a osim čuvnog kačamaka nadaleko su poznati i mnogi drugi specijaliteti. Upravo hrani i kuhinji u čast, u Ljuboviji se duže od deset godina održava Gastro festival. Nakon dve godine pauze zbog zabrane okupljanja, ovog meseca je opet organizovan.

Podloženi su kotlići, kuva se riblja čorba, imamo brojne izlagače u oblasti pekarstva, poslastičarstva i etno trpeze iz raznih krajeva Srbije. Cilj je da u najlepšem svetlu predstave azbukovačku kuhinju, koja je neizostavna u gastronomskoj ponudi naše opštine prepoznatljive po seoskom turizmu. Do sada imamo veliki broj prijavljenih ekipa. Pripremljen je veoma bogat kulturno zabavni-program, za sve uzraste - istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Očekuje se proglašenje pobednika, kao i dodela nagrada. Najzanimljivije za većinu, svakako će biti takmičenje u seckanju crnog luka.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set