• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/toppress

17.05.2022

22:27

PA, OVO JE HIT! Pogledajte RASPEVANE KRAVE kod Topole! Zvezdana, Miljana i druge Jelenine miljenice uživaju u zvucima narodne muzike (FOTO, VIDEO)

Toppress

Vesti

PA, OVO JE HIT! Pogledajte RASPEVANE KRAVE kod Topole! Zvezdana, Miljana i druge Jelenine miljenice uživaju u zvucima narodne muzike (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, ali ne vole da čuju baš svaku vrstu muzike

Jelena i Radovan Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, ovaj naučni fenomen su dokazali i u svojoj štali gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio. Prema njihovim rečima, krave vole da slušaju narodnu muziku, baš kao i oni jer kako kažu, "prija nama a prija i njima".

- Muzika smiruje krave, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno, noću ne svira samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna muzika jer i mi to slušamo pa što ne bi i one, kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije - kaže Jelena.

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju. Naime, njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače a kumovala im je Jelena.

- Svaka krava ima svoje ime. Prvo smo imali četiri krave i tako smo dalje širili proizvodnju pa smo sada dostigli broj od 16 grla. Svaka koja je otelila žensko trudili smo se da ostavimo i uvećamo naš stočni fond. Zvezdana je dobila ime kada je igrala Zvezda utakmicu. Pozvala sam sina da pomogne jer se telila krava, rekao je "majko ne mogu, igra Zvezda" i kada je na svet stiglo žensko tele ja sam joj dala ime Zvezdana. Par dana nakon nje se otelila i druga ja sam se tome obradovala pa sam od milosti joj dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara - priča Jelena za Toppress.

Foto: Toppress

Jelena Mitrović

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi, očekuju još veću pomoć države pa će im onda sve biti lakše.

 

- Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvek bila jedna od glavnih delatnosti u našoj porodici. Supruga i ja nismo zapošljeni pa svo slobodno vreme smo posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mleko predajemo i cena je solidna ali  može biti i bolja. Koristimo i subvencije one nam dosta znače i ako bi bile veće sigurno bi povećali broj grla i ostali i dalje u ovom poslu - kaže Jelenin suprug Radovan.

Foto: Toppress

Radovan Mitrović

 

Ovaj bračni par ističe da sloga i ljubav mogu sve, radeći zajedno i dopunjavaju se u poslovima postigli su mnogo na svom imanju a planova ima i za budućnost.

Inače, istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za različitom vrstom muzike koju će pustiti kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mleka. Rezultati su pokazali da krave kojima je puštana opuštajuća muzika proizvode tri odsto više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set