• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

02.06.2022

17:32

JEDAN FILM O DANIJELU BILO BI MALO! Ovaj bajker iz Slovenije sa presađenim srcem, na motoru obilazi svet ZAHVALAN ŽIVOTU (FOTO)

V.N.

Vesti

JEDAN FILM O DANIJELU BILO BI MALO! Ovaj bajker iz Slovenije sa presađenim srcem, na motoru obilazi svet ZAHVALAN ŽIVOTU (FOTO)

Podeli vest

Život Slovenca Danijela Jakša (40) iz Novog Mesta mogao bi stati u jedan film, a možda bi i to bilo malo

Nakon transplantacije srca pre pet godina, ovaj bajker i pasionirani ljubitelj motora, nema gde nije kročio, zajedno sa svojim dvotoškašem, čije su gume zaprašile i ravnim Banatom. Obreo se Danijel i na moto-susretima u Kikindi i za Informer ispričao emotivnu i poučnu životnu priču, posle koje poželite da udahnete duboko, zagrlite najbliže i shvatite kako je većina vaših problema minorna, a da su stvarne vrednosti svima na dohvatu ruke.

Foto: V.N.

Danijel Jakše

Imao je samo 35 godina, kada je saznao da srce ne može više da kuca u njegovim grudima. Transplantacija je bila jedino rešenje za život čoveka sa ogromnom dušom i srcem, koje je ludački kucalo od neizvesnosti i straha za budućnost.

- Kada sam saznao da treba da mi se presadi srce, u prvom momentu sam pomislio da ću umreti. Šta će biti sa dvojicom sinova i ženom, neprestano sam razmišljalo. U jednom trenu srušio mi se čitav svet. Imao sam urođenu srčanu manu, ASD ili pretkomorski septalni defekt-počinje priču ovaj vaspitač po struci, zaposlen u farmaceutskoj kući „Krka“ Novo Mesto, u Sektoru razvoja novih lekova.

- Jednog dana došao sam na posao, a kolege na poslu, eminentni stručnjaci u oblasti farmacije, primetili su da je moje zdravstveno stanje loše. Čuo se šum na srcu, pa su me uputili na ispitivanje. Otišao sam u bolnicu gde su mi doktori saopštili da pod hitno mora da se uradi transplantacija organa. Ustanovljeno je da na srcu imam rupu od 4 milimetra. Nedugo nakon toga, urađena mi je operacija i presađeno srce u Kliničkom centru u Ljubljani-nastavlja Jakše.

U grudima mu kuca srce Amerikanca

U grudima ovog Slovenca kuca srce jednog Amerikanca i to je sve što zna. Za druge detalje nije želeo da se raspituje.

Foto: V.N.

 

- Mogao sam da saznam čije srce nosim u grudima, ali nisam hteo. Samo znam da imam srce jednog Amerikanca koji je bio na letovanju u Evropi, imao je saobraćajnu nesreću i poginuo. Nisam želeo da znam ni okolnosti pod kojima je izgubio život, da li je bio na motoru, u kolima, avionu ili je poginuo na neki drugi način. Neizmerno sam zahvalan majci i ocu čoveka čije srce imam, iako ih ne
poznajem. Kada mi je presađeno njegovo srce, osećao sam se dobro, kao da je
moje. Stavio sam ruku na grudi i pomislio- kuca, dobro je, radi-priseća se Danijel.

Živite punim plućima

Datum i godinu presađivanja srca, Danijel neće nikada zaboraviti. To je bio dan njegovog novog rođenja koje mu je život promenio iz koren.

- Moj život se potpuno promenio posle transplantacije srca, 31. jula 2017. godine. Nakon toga sam počeo da živim kao da je svaki dan poslednji. Svaki dan nam je dar. Najpre mi se svet srušio, pao sam u depresiju, a nakon izvesnog vremena sve mi se iskristalisalo. Svet sam počeo da gledam drugim očima, uvideo sam šta je najvažnije, a to je porodica, sinovi i supruga. Sada cenim više život i putujem što više. Pre operacije to nisam radio. Putujem po Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Africi obišao sam svet. Živite punim plućima-poručuje naš sagovornik.

Foto: V.N.

 
Žena mu kupila motor

Za razliku od Danijela, njegova supruga Danijela nije ljubitelj motora. Zato je njena odluka da udovolji mužu, posle svih iskušenja kroz koje su zajedno prošli, dokaz ljubavi koja nema ograničenja.

- Kada sam saznao da treba da mi se presadi drugo srce, potonuo sam. Pao sam u depresiju, odao se alkoholu, bilo je svega. Supruga Danijela koja je arhitekta mi je pružila podršku, izvukla me je iz ponora. Pitala me je: Šta treba da uradim da bi ti bilo bolje?“Znala je i sama da bi mi samo motor pomogao da se uzvučem iz takvog stanja i po mojoj želji kupila mi je „suzuki intruder“. Napravljen je samo za mene, sve je po mojoj meri-priča ovaj bajker uz neizmerno poštovanje prema supruzi.

Bajker s pedigreom

Danijel Jakše seo je prvi put na motor kada je imao samo 4 godine. Od tada do danas ne želi, niti razmišlja da se odrekne svog dvotočkaša kojim jezdi drumovima.

Foto: V.N.

 

- Ja sam bajker od rođenja. Moj deda, otac i brat su vozili motore. Predsednik sam Moto-kluba „Bratje cvička“, što je u prevodu braća vina. Pristupnica za naš klub je zahtevna. Ukoliko neko želi da bude član, pored motora i vozačke dozvole, mora da ima vinograd.

Imam 6 hektara vinograda. Živim u mestu Šmarješke Toplice, u blizini Novog Mesta, a vinograd mi je na Vinji vrhu-kaže ovaj Slovenac, dok nam ponosno pokazuje svoj motor, koji mu je, ponavlja, supruga kupila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set