• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.06.2022

11:11

PROLAZNICI OSTALI U ČUDU! Neočekivani gost usred noći PROŠETAO Novim Sadom! (VIDEO)

printscreen/reddit

Vesti

PROLAZNICI OSTALI U ČUDU! Neočekivani gost usred noći PROŠETAO Novim Sadom! (VIDEO)

Podeli vest

Da prisustvo lisica u Novom Sadu nije tako retka pojava govore i naslovi u medijima u poslednjih par godina

Često i sami građani fotografišu ili snimaju ove divlje životinje dok "šetaju" Petrovaradinskom tvrđavom, centrom ili dvorištima porodičnih kuća.

Ako je suditi prema najnovijem snimku, lisice su se ponovo vratile u Novi Sad.

Naime, na platformi Redit objavljen je video sa pomenutom životinjom kao glavnim akterom, a ono što su mnogi primetili jeste da lisica deluje izmoždeno i izgladnelo.

Lisica je, kako se navodi, primećena na Limanu.

Jedan od korisnika Redita napisao je da misli da je u pitanju šakal, a drugi je naveo da su ove životinje gotovo svakodnevna pojava u Engleskoj.

- Ovo je u Engleskoj uobičajeno. Kum se preselio u London. Prvih meseci ih je gotivio, sad mu probile mozak dranjem i zapišavanjem dvorišta - glasi jedan od komentara ispod objave.

Prof. dr Olivera Bjelić Čabrilo prethodno je za portal Mojnovisad.com izjavila da su se gradske ili urbane lisice prilagodile ishrani iz smeća ljudskog porekla, koje je postalo za njih lako dostupan izvor hrane.

Takođe, u gradovima sa obiljem podruma, napuštenih objekata, (upravo su primer Limani) i prisustvom kanalizacione mreže, omogućen je život velikom broju pacova i miševa kojima se ove urbane lisice rado hrane. Na raspolaganju su im i gradski golubovi i druge ptice. Noćne šetnje među zgradama su normalne zato što one i jesu noćne životinje i tada upravo kreću u potragu za hranom. U svetu već odavno postoji kategorija urbane lisice. Grad sa najvećom populacijom ovih životinja smatra se London. Naravno, ne radi se o novoj vrsti lisice, već o jedinkama koje su bile primorane da uđu u gradove, tu su našle izvor hrane i sklonište, te su se prilagodile i ostale. Sada su već generacijama tu i postale su ovisne o čoveku – objašnjava profesorka sa PMF-a.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set