• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

28.06.2022

16:38

VLAŠKE ŽMARE SPECIJALITET KOJEM JE TEŠKO ODOLETI! Recept se prenosi s kolena na koleno, majstor Miladin OTKRIO TAJNU (VIDEO/FOTO)

V.J.

Vesti

VLAŠKE ŽMARE SPECIJALITET KOJEM JE TEŠKO ODOLETI! Recept se prenosi s kolena na koleno, majstor Miladin OTKRIO TAJNU (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Po tradiciji od vajkada, kuhinja iz Homoljskog kraja nikoga ko se u tim predelima zadesi ne ostavlja ravnodušnim

Na bogatim trpezama mogu se zateći različiti specijaliteti ove kuhinje, čiju recepturu vredne domaćice vlaških krajeva čuvaju i neguju prenoseći s kolena na koleno.

Posebnost predstavljaju i neizostavne pohovane koprive bez kojih je vlaška trpeza ne zamisliva i za kojima posežu više mlade generacije. Uz koprive, u selu Kladurovu kod Petrovca na Mlavi svakog jula održava se Manifestacija ,,Žumarijada,, posvećena specijalitetu ovih krajeva koji se zove, vlaške žmare.

Foto: V.J.

Pohovane koprive

- Ovo je poseban specijalitet, koji se pripremao i pre dolaska Turaka na ove prostore. Mi smo sve preuzeli, ništa oduzeli ni dodali, osim što se tada zaprška ovom jelu pravila od loja, a danas se koristi svinjska mast.

Za ovo jelo, koje je izuzetno ukusno i veoma retko a koga najviše traže stariji, treba biti majstor. Pre nego se krene sa pripremom , valja se naoružati stpljenjem. Vlaške žumare se prave od ovčijeg mresa i to se koristi cela ovca težine od 60 do 80 kilograma uz 30 kilograma praziluka, oko pet kilograma kukuruznog brašna, voda so i na kraju zaprška od svinjske masti . Priprema se člitavih 18 sati da bi se napravio jedan kazan.

Foto: V.J.

Porcija žmara (žumara)

Služi se uz dobar vlaški ovčiji, kravlji ili koziji sir, za Informer priča pravi majstor ovog zanata , Miladin Sulimanović, poljoprivrednik iz vlaškog sela Kladurova kod Petrovca na Mlavi.

Ovaj tradicionalni vlaški specijalitet se sve više traži kako ističe Miladin pa je tako nezamisliva bilo koja svetkovina u Istočnoj Srbiji bez vlaških žmara, čija jedna porcija košta oko 500 dinara. Uz to idu i sveže ubrane, oprane pa ispohovane koprive, koje su prava poslastica vlaške kuhinje i za jednu valja izdvojiti svega 50 dinara.

Foto: V.J.

Tradicionalna trpeza

- Mladi više vole koprive ali interesovanja za pripremu ovih starih jela je malo. Neće niko osim nas, kojih sve manje, da se lati ovog posla, jer je jako veliki i zahtevan. Za pripremu vlaških žumara treba biti uz kazan punih 18 sati i neprekidno mešati, a danas mladi to neće, izbegavaju i lakše poslove a kamoli ovako zahtevne, kaže ovaj poljoprivrednik iz Kladurova, oko čijeg smo kazana zatekli brojne znatiželjne kupce ali i prave gurmane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set