• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

19.07.2022

21:53

TEMPERATURA I DO 40 STEPENI! Tropski talas pržiće narednih dana Srbiju, a evo kada možemo da očekujemo zahlađenje

Vesti

TEMPERATURA I DO 40 STEPENI! Tropski talas pržiće narednih dana Srbiju, a evo kada možemo da očekujemo zahlađenje

Podeli vest

Meteorolog Đorđe Đurić najavljue povratak izuzetno toplih dana sa temperaturama značajno iznad proseka. Kako navodi za Telegraf.rs, već ove nedelje imaćemo dostizanje 40. podeoka na skali termometra

Prema njegovoj najavi, u okvirima toplog talasa desiće se i jedno "zahlađenje", sa temperaturama nešto iznad 30 stepeni.

Toplotni talas obara temperaturne rekorde na zapadu i severozapadu Evrope, ali u Srbiji preovladavaju veoma ugodne i prijatne letnje temperature. Ipak, narednih dana toplotni talas će zahvatiti i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda - navodi meteorolog.

Foto: tvin.rs/Čedomir Milojević

Međutim, od srede će Srbiju zahvatiti veoma topla vazdušna masa sa zapada, pa se već sutra očekuju temperature od 32 do 36 stepeni, u Beogradu do 34.

Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40.

- Usled delovanja anticklona biće vedro i bez oblaka. U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije. On u Srbiji neće biti izražen u viodu padavina, jer se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom, već u vidu toga što će jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, po prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko 5 stepeni, pa se u nedelju očekuju vrednosti od 32 na severu do 37 stepeni na jugu i istoku Srbije, a u ponedeljak od 31 do 35°C. Dakle, osveženje ako se može tako nazvati, biće neznatno i uglavnom u vidu pojačanog severozapadnog vetra - ističe Đurić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ipak, već od utorka nastavlja se toplotni talas, kada će maksimalne temperature ponovo biti iznad 35 stepeni. Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osveženja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

- Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30 stepeni, one će u narednom periodu neretko biti i za 7 do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gde već preovladava katastrofalna suša, a to su delovi Vojvodine. Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavale i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite. Iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnsot od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C - navodi Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KADA KLIMU NAMESTITE NA 20 STEPENI, A NAPOLJU JE VIŠE OD 35 MOŽETE DA KOLABIRATE! Stručnjak savetuje: Ovo je idealna razlika u temperaturi
Društvo

KADA KLIMU NAMESTITE NA 20 STEPENI, A NAPOLJU JE VIŠE OD 35 MOŽETE DA KOLABIRATE! Stručnjak savetuje: Ovo je idealna razlika u temperaturi

Tokom letnjih meseci klima uređaji predstavljaju spas od vrućine, ipak treba biti oprezan kada su temperaturne razlike u pitanju, te prema rečima lekara one ne bi trebalo budu veće od svega 6 do 8 stepeni. Ali koliko puta vam se desilo da uđete u prodavnicu, poslovnu zgradu i slično i bukvalno na samom ulazu imate utisak da ste se iz recimo Ekvadora teleportovali na Severni pol!

04.07.2022

16:43

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set