• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.T.-J.S.

31.08.2022

10:01

KUPATILA UBUĐANA, PO POSLASTIČARNICI ŠETALI GLODARI, A DECA GLADNA! Dom za učenike i školu iz HOROR filma ova žena uspela je da DIGNE IZ PEPELA! (FOTO)

printscreen

Vesti

KUPATILA UBUĐANA, PO POSLASTIČARNICI ŠETALI GLODARI, A DECA GLADNA! Dom za učenike i školu iz HOROR filma ova žena uspela je da DIGNE IZ PEPELA! (FOTO)

Podeli vest

Ugostiteljsko turistička škola bila je ruglo Vrnjačke Banje, a danas je institucija kojom se ponose. Za to je zaslužna direktorka Jelena Čeperković koja je za Informer.rs ispričala sa kojim se sve problemima susretala dok od ove ustanove nije napravila pravi mali raj za učenike

Ekipa Informera obišla je Ugostiteljsko turističku školu u Vrnjačkoj Banji za koju smo čuli da je do dolaska sadašnje direktorke Ječena Čeperković bila jedva funkcionalna. Osim stare i dotrajale stolarije, ovo mesto nekada nije bilo dostojno ni pristojnog života budući da u sklopu škole postoji i Dom za učenike.

O tome kako je izgledalo renoviranje, vraćanje dugova, ali i borba sa zaposlenima govorila je za naš portal direktorka Čeperković.

- Sećam se tog avgusta 2011. godine kad su me neplanski ubacili da budem v.d direktor, ja tako i ne znajući u šta sve ulazim prihvatim, ajde biću šest meseci...Tada sam poprilično nezrelo sam ušla u problematiku jer je tada dug bio oko 20 miliona dinara. Krenula sam da sređujem sve do kraja godine i napravila taktiku kako ću ako budem ostala na poziciji. Kad je trebalo da se raspiše konkurs kolege su me zamolile da prihvatim. Lagano prvu, drugu, treću godinu zatvorim sve dugove. Od 2012. do 2022. došla je na red jedna po jedna zgrada, a škola ima 5 zgrada - priča ponosno direktorka Čeperković.

Dom iz horor filma, hrane nema dovoljno

Školu su malo po malo sređivali, a naša sagovornica ističe da su promenili svu stolariju i odradili izolaciju, a sledeći projekat bio je Dom učenika. 

Foto: Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja

- Sledeći projekat je bio Dom učenika, tu su uglavnom siromašniji učenici, deca bez jednog ili oba roditelja koja su retko išla kućama, a u Domu kupatila ubuđana, hrana vrlo skromna... Prvo smo sredili ta kupatila, sobe, da imaju elementarne uslove za život. To je bilo katastrofalno, bili su zarđali čučavci, ali smo jedno po jedno sređivali - kaže Čeperković.

Foto: Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja

Ugostiteljsko turistička škola u svom sastavu pored doma ima i restoran, a prema rečima naše sagovornice zajednički je magacin za sve objekte, međutim i tu ju je zatekao problem koji je uspešno rešila.

 Prvo smo sredili ta kupatila, sobe, da imaju elementarne uslove za život. To je bilo katastrofalno, bili su zarđali čučavci, ali smo jedno po jedno sređivali

Foto: Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja

- Nabavka robe nije išla preko restorana, nego direktno iz magacina ide u dom, to se zadužava i sprema deci. Iz magacina ide direktno i zadužuje se jedinice gde odlaze. Znači ja koja radim u domu učenika ja zadužujem količine mesa, mleka i odgovaram za ono što sam pripremila, višak moram da vratim i tako dalje. Do tada se radilo tako što se preko kuhinje ovde ko zna kojim kanalima tek da ponešto, a pribeleži se da je više. Onda vidite da postoje normativi gde svako dete treba da ima 250 grama voća, 250 grama povrća, a nema. Mi onda pozovemo učenike da oni naprave meni koji oni žele, od ponedeljka do nedelje, šta za doručak, ručak večeru.  - objašnjava naša sagovornica.

Foto: Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja

Kolika je njena borba bila sa javašlukom zaposlenih svedoči i priča o kuvaru koji je odbio da deci kuva čorbu.

Foto: Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja

- Zamislite drskog kuvara koji neće da spremi čorbu. Kaže: Ne jede se. Ja kažem ti spremi pa ćemo da prospemo, jer on po normativu mora da ima čorbu.

Danas Dom ima trpezariju, tri sobe za najbolje učenike sa kupatilima,imaju računare. Prema rečima direktorke trebala bi im još jedna lamela kako bi svi učenici dobili šansu za Dom, jer imaju samo  85 ležaja.

Foto: printskrin

Jelena Čeperković

Školski restoran ponovo blista

Kada je došla u školu i kuhinja u restoranu bila je u veoma lošem stanju koju je direktorka dogradila i sredila. Sada imaju svlačionice za decu, pomoćne prostorije, ulaz s jedne strane... Očekuje da uskoro dobiju i kompletnu opremu. Što je veoma značajno s obzirom na to da mnogi učenici dolaze ovde na praksu.

Zamislite drskog kuvara koji neće da spremi čorbu. Kaže: Ne jede se. Ja kažem ti spremi pa ćemo da prospemo, jer on po normativu mora da ima čorbu

Takođe su drvenu poslastičarnicu iz 1925. godine porušili jer je imala neljudske uslove za rad.

- Tu su zaista bili neljudski uslovi za rad. Glodari su bili na sve strane. Zato smo je zatvorili 2014. godine - priča naša sagovornica i dodaje da su na tom mestu započeli gradnju nove što je veoma važno jer sva zarada iz poslastičarnice i restorana ponovo se ulaže u školu, đake...

Foto: Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja

Deca posle školovanja imaju posao

Direktorka Čeperković ističe da je ovo jedna od onih škola koju deca upisuju a znaju da će sutra imati siguran posao.

- Od kako ja sedim ovde nijedno jelo nije spremnjeno, a da nije probano. Ključ našeg uspeha je što kad deca završe školu oni stvarno znaju svoj posao. Od februara me zovu poslodavci za kuvare, konobare. Ne ide da rade samo učenici koji su diplomirali, tu je prva godina, druga... Ovo je jedna od škola koju deca upisuju, a znaju da će sutra imati posao. Da sada imam 30-ak učenika koja nigde ne rade mogla bih do uveče da ih zaposlim - kaže ponosno naša sagovornica.

Škola koja je nekada bila kao iz horor filma danas je zahvaljujući ovoj upornoj i hrabroj ženi koja se nije plašila da uđe u koštac sa svim problemima pravi mali raj za učenike.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pc

pre 1 godinu

Ne brini sestro, skinuće te sa tog mesta. Postaviće nekog drugog i on će sve vratiti na pređašnje stanje.

Vera

pre 1 godinu

Браво за Госпођу! Сузе ми пођоше на очи! Каква жена! Поносна сам што има још оваквих Српкиња!!!❤?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set