• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

16.08.2022

10:46

NARODNIM NOŠNJAMA ZAŠARENILI UŽICE! Licidersko srce okupilo mlade iz celog sveta, ovde se širi ljubav i grade nova prijateljstva (FOTO)

Z.G

Vesti

NARODNIM NOŠNJAMA ZAŠARENILI UŽICE! Licidersko srce okupilo mlade iz celog sveta, ovde se širi ljubav i grade nova prijateljstva (FOTO)

Podeli vest

Svečanim defileom i porukom “Život je igra” otvoren je 14. Dečji međunarodni festival folklora Licidersko srce u Užicu. Oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja sveta svojim nošnjama zašarenilo je centar Užica

Glavnom ulicom se čula muzika Bugarske, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukrajine, Grčke, Repupblike Srpske, Srbije i po prvi put iz Meksika. 

Foto: Z.G

Festival će trajati do 19. avgusta, a pored Užica deca gosti i njihovi ansambli svoju kulturu i tradiciju će prikazati u Višegradu i na Zlatiboru. Programom su previđeni koncerti, izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica u Jokanovića kući, folklorne i grnčarska radionica, kao i zumba žurka.

U pozdravnoj reči gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je istakla da Festival Licidersko srce u grad donosi duh tradicije i folklornog nasleđa čitave planete.

- Ovo je način da razmenimo iskustva, upoznamo istoriju, kulturno nasleđe i tradiciju drugih naroda. Mladim je potrebno mnogo više ovakvih susreta jer je to najlepši put da na osnovu ličnog iskustva upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru grade nova prijateljstva – rekla je gradonačelnica. 

Idejni tvorac i organizator festivala Licidersko srce je Udruženje građana Era koje ove godine obeležava 20 godina postojanja i rada.

Foto: Z.G

- Ovaj Festival širi ljubav, neguje prijateljstvo, spaja narode, otvara vidike i puni dušu. Pustite svoje srce da vas vodi i uživajte u novom prijatljstvu. I kao što kaže himna našeg festivala “nek se vrti kolo, nek se čuje dečija graja i neka nas igra uvek spaja" - rekla je Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora festivala.

Borislav Makismović ispred Predstavništva Republike Srpske u Srbij rekao je da će tradicionalne igre iz Republike Srpske predstvaljati tri grada: Foča, Višegrad i Pale. 

Licidersko srce podržavaju i Predsedništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova, te Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo pravde, opštine Čajetina i Višegrad.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set