• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

19.08.2022

13:11

"SVE JE BILO POTPUNO CRNO, PLAŠILI SMO SE DA NAS NE RASTRGNU!" Braća Ilić u polju zatekli UŽASAN PRIZOR! (FOTO)

printscreen

Vesti

"SVE JE BILO POTPUNO CRNO, PLAŠILI SMO SE DA NAS NE RASTRGNU!" Braća Ilić u polju zatekli UŽASAN PRIZOR! (FOTO)

Podeli vest

Domaćinstvo Dragana i Igora Ilića iz sela Vidrovac u Opštini Negotin, nakon 22 godine koliko se bave proizvodnjom lubenica, dinja i kupusa od čega žive dve porodice, nije zadesila veća katastrofa od ove sredinom jula meseca

Bostan je prvi put napalo na hiljade vrana koje su uništile gotovo čitav usev od nasitnijeg ploda veličine oraha, do zrele lubenice spremne za berbu.

- Ovim poslom se bavimo više od dve decenije i ovo što nam se desilo tog 23. jula ne mogu ni da opišem. U bostanu na površini  od  hektar ipo površine  uzgajamo lubenice i dinje , zatekli smo užasan prizor. Sve je bilo potpuno crno od vrana od kojih smo se brat i ja uplašili da nas ne rastgnu. Sav usev je bio uništen do poslednjeg ploda. Sve slubenice i dinje bile su izbušene. Uprkos petardama koje imamo i top  protiv vrana na plin, u tom trenutku nije radio , da li ga je neko isključio ne znam ali ništa nije moglo da se učini. Sve nam je uništeno. Zaštitna folija,plodovi bukvalno sve. U šta smo ulagali godinama i od čega živimo. Nas proizodnja bostana i malo kupusa izdržava. Imamo i svoju vodu u bostanu sve što je potrebno za proizvodnju - uznemireno kaže Igor Ilić iz Vrbovca i napominje da ima i sina na školovanju pa je muka veća jer su troškovi veliki i mesečno iznose blizu 150.000 hilada dinara.

Foto: V.J.

Vrane napravile veliku štetu

Vrane napravile ogromna šteta

Domaćinstvo Ilića je pretrpelo ogromnu štetu. Ostali su bez prihoda a kako kažu najteže im je bilo kad su morali svojim rukama da seku i otklanjanu prodove nečega, ušta godinama ulažu i od čega žive. Igor kaže da je svojim rukama isekao i otklonio blizu 2.000 uništenih lubenica  i dinja , dok je njegov brat Dragan duplo više. Pričinjena  šteta po njihovoj gruboj računici iznosi oko 2 miliona dinara.

U jednoj od osiguravajućih kuća u Negotinu ističu, da su grad, poplava, suša i mraz samo neke od nepogoda koje je teško predvideti, pa je u tom slučaju osiguranje poljoprivrede najsigurniji način  da poljoprivrednici zaštite svoja dobra,useve, plodove i živitinje. Naknada i naplata štete kao posledica od vrana, ne postoji i nije moguće naplatiti pa proizvođači štetu moraju snositi sami. I u važećem Zakonu o divljači i lovstvu, stoji da štetu koju prouzrukuje trajno zaštićena divljač,  nadoknađuje Ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set