• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

25.08.2022

14:16

"ŽIVOT NA SELU JE LEP, OSTANITE NA SVOJOJ ZEMLJI" Mladi Slavko od semena paradajza starog pola veka napravio čudo, a sve što ubere u svojoj bašti rado podeli (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

"ŽIVOT NA SELU JE LEP, OSTANITE NA SVOJOJ ZEMLJI" Mladi Slavko od semena paradajza starog pola veka napravio čudo, a sve što ubere u svojoj bašti rado podeli (FOTO)

Podeli vest

Da mladi na selu mogu da opstanu i prehrane se od poljoprivrede svedoči priča Slavka Vitomirovića (34) iz Klenka kod Šapca

Tročlana porodica Vitomirović od bašte i stoke prehranjuje se cele godine, a iako sve gaje samo za sopstvene potrebe i ne bave se proizvodnjom i prodajom ovi ljudi širokog srca domaće voće i povrće, kao i suhomesnate delikatese dele sa prijateljima.

U njihovoj bašti može se naći paradajz, šargarepa, luk, boranija, grašak, a od stoke imaju svinje, kokoške, ovce... sve je, kako ponosno kaže Slavko, uzgajano organski.

Život na selu je lep, pogotovu na svojoj očevini, dedovini

- Mi se ne zarađujemo od ovoga, majka, brat Marko i ja sve radimo za našu porodicu i prijatelje. Ne želim da prodajem, više volim da poklonim. Nemamo zaštitne mreže, ne prskamo voće i povrće, a baštu nalivamo iz našeg bunara - priča za Informer.rs najmlađi član porodice Vitomirović.

Ne može na spavanje dok ne sredi baštu

Koliko je njegova ljubav prema biljkama velika govori činjenica da se i pored suše i lošeg vremena svakodnevno borio za opstanak voća i povrća ovog leta.

- Bila je suša, ja razmišljam kako će biljke bez vode, ni čovek ne može bez nje. Da nije bilo mog bunara teško bi opstalo sve. Nisam mogao da zaspim dok ne zalijem celu baštu i ne okopam šta treba.

Mladi Slavko iako svaki dan putuje u Šabac da radi, a posle posla ide u baštu i obilazi stoku ističe da mu to ne pada teško, a vremena ima i za poneki izlazak.

- Radim u jednoj firmi u Šapcu od 7-15h, posle toga idem kući da sredim sve oko bašte i stoke, a uveče izađem u grad. Ništa mi nije teško, baš naprotiv uživam u svemu tome - priča naš sagovornik.

Porodičnu tradiciju nastavio je kada je pre trinaest godina ostao bez oca, a uz pomoć strica Radoslava naučio je poslove u polju.

Mi se ne zarađujemo od ovoga, majka, brat Marko i ja sve radimo za našu porodicu i prijatelje. Ne želim da prodajem, više volim da poklonim

- Pošto nemam oca svaki savet rado primam od strica koji je ugledni poljoprivrednik u našem selu. On živi nedaleko od naše kuće i najveći mi je oslonac u svemu tome. Vešto me uvodi u gajenje onoga što je zdravo - priča Slavko koji kaže da sebe ne smatra poljoprivrednikom.

- Nemam u planu da zarađujem od ovoga, niti da pravim neki biznis. Sve što imamo je za nas i goste naše kuće. 

Foto: Privatna arhiva

Čudo od paradajza 

Vitomirovići su se iznenadili kada su nedavno u svojoj bašti zatekli ogroman paradajz sorte volovsko srce koji je na organski način uzgajan.

-  Ja sam uspeo na organski, prirodni način iz semena koje se koristi iz godine u godinu, još od moje pokojne bake da uzgojim paradajz težine 2 kg uz obilno zalivanje. 

Slavko ističe da je ovo za njega veliki ponos jer povrće nije tretirano prihranama i hemijskim sredstavima.

Prava je retkost da volovsko srce naraste ovako budući da ova sorta srcolikog oblika i specifičnog ukusa može dostići težinu od jednog kilograma, a prosečna težina ploda paradajza je oko 250 grama.

Seme paradajza staro pola veka

Seme paradajza staro pola veka nasledio je od bake Božane Grujić.

- Seme sam nasledio od pokojne bake, koja mi je to ostavila u amanet i rado ću ga čuvati dok sam živ. Svake godine se ostavlja jedna količina semena koja se suši na prirodni način i čuva se do sledeće godine, tako nastavljamo porodičnu tradiciju - objašnjava Slavko.

Prijateljima na poklon često daruje domaće đakonije koje njegova majka Živka, strina Branka i rođaka Milica vešto spremaju.

- U kućama Vitomirovića se uvek može naći kuvani paradajz, ajvar, ljutenica, džem od kajsija, slatko od šljiva, domaća šunka i slanina kao i rakija od duda, a srce nam je puno kada sve to podelimo sa prijateljima - kaže Slavko.

Ne želi u grad

Da je život na selu lep i da se od rada može prehraniti svedoči priča mladog Slavka koji kaže da je na svojoj zemlji najlepše.

- Svakome je nešto od svojih predaka ostalo, treba to njihovo ceniti i gledati da nastave dalje, život na selu je lep, pogotovu na svojoj očevini, dedovini - kaže naš sagovornik koji nema u planu da se preseli u grad jer kako ističe na selu ima sve što mu treba.

Kad se jednog dana oženi planira da sa suprugom nastavi porodičnu tradiciju uzgajanja organskog bilja, a kako kaže u njihovu kuću svi su dobrodošli.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Blago onom ko rano poludi, njemu život prođe u veselju. Slavko je imao sreće, već odavno je pukao ko oblanda...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set