• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

02.09.2022

20:38

LJUBAV POBEĐUJE MRŽNJU! Bajkoviti festival srpske srednjovekovne muzike održan u Prizrenu!

S.K.

Vesti

LJUBAV POBEĐUJE MRŽNJU! Bajkoviti festival srpske srednjovekovne muzike održan u Prizrenu!

Podeli vest

Međunarodni festival srednjovekovne muzike „ Medimus“ održan je sedmi put, u atrijumu Crkve Svetog Spasa iz 14.veka, koji se nadvija nad Prizrenom, prestonim gradom cara Dušana Silnog.

Festival je otvoren izložbom slika sa prethodnih festivala, a ovogodišnja svetkovina je održana u čast svetog kralja Stefana Dečanskog.

- Na ovim fotografijama se zvuk, kamen i duh Prizrena pretvaraju u jedinstvenu sliku koja govori da umetnost nikada nije na gubitku, ona uvek nađe životni put. Ne zna se ko je veći stvaralac, zaboravljena starica na zidinama hrama Svetog Spasa ili svetski zaboravljeni muzičar koji, izgleda, samo za nju izvodi svoju kompoziciju - rekao je na otvaranju festivala Živojin Rakočević, direktor Doma Kulture u Gračanici.

Foto: S.K.

 

Književnica Lela Marković, inače, rodom iz Prizrena, kaže da je ovo svojevrsni vremeplov u srednji vek.

- Kao i svake godine, publika je pazila da pokretom ne naruši besprekornu tišinu. Onu koju je popunila muzika izronivši iz davno zaboravljenih instrumenata. I divni glasovi nekih davno, davno ispevanih pesama. U Prizrenu gradu belom i drugim gradovima Evrope. Mnoge dopiru iz detinjstva i vraćaju u srećnije dane... I kada je usred koncerta nestala struja u celoj Potkaljaji, ništa se nije promenilo – ushićeno je pripoveda za Informer književnica Lela Marković.

- Nad nama je i dalje bilo zvezdano nebo, podno Potkaljaje svetla Prizrena, a u atrijumu čitav jedan svet. Svet radosti, stvaranja, umetnosti. Svet ponovljenih i novih susreta. Svet u kome je čovek čoveku radost. Onako kako je nekada bilo i kako bi trebalo uvek da bude – nadahnuto zaključuje naša sagovornica.

Foto: S.K.

 
Šiptari uzalud isključivali struju

 

Struja koja je u nekoliko navrata nestajala u toku festivala, kako nezvanično saznajemo, nije bila deo svakodnevnih planiranih restrikcija na Kosovu i Metohiji, već grupe mladih Šiptara koji su na obližnjoj trafo-stanici isključivali sklopku.

Međutim, ni to nije poremetilo nadahnuće i uživanje u srpskom srednjovekovlju kod umetnika i posetilaca, koji je bilo više stotina, iako u Prizrenu, bez bogoslova, živi manje od deset Srba. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministartsva za kulturu i informasanje Vlade Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KRUNA KRALJA PETRA PRVOG SVEDOK VREMENA HEROJA! Od svih kruna srpskih vladara jedino je ona preostala, MORALI SU DA JE KRIJU!
Srbija

KRUNA KRALJA PETRA PRVOG SVEDOK VREMENA HEROJA! Od svih kruna srpskih vladara jedino je ona preostala, MORALI SU DA JE KRIJU!

"Vi ste me gospodo, nаterаli dа iznesem glаvu sа srpske zemlje i krenuli u izgnаnstvo, što mi je nаjteže u životu. Pristаo sаm nа to sаmo zаto dа bi sа nаrodom i vojskom podelio nаtežu pаtnju. Ali neću i krunu dа nosim u rаncu kаo konzervu. Nekа je u Prizrenu, grаdu nаše nаjveće slаve, а sаdа nаjveće nesreće...“

14.08.2022

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set