• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

07.09.2022

20:34

OVAJ GRAD U SRBIJI NE BRINE O UGLJU, MAZUTU I STRUJI! Na kotlarnice stavili katance, evo na koji način se GREJU

Vesti

OVAJ GRAD U SRBIJI NE BRINE O UGLJU, MAZUTU I STRUJI! Na kotlarnice stavili katance, evo na koji način se GREJU

Podeli vest

Energetska kriza je zakucala na vrata, uvode se mere štednje električne energije, gorivo i gas su poskupeli, a u Bogatiću zadovoljno ističu kako su još pre tri godine rešili zagrevanje oko 16.000 kvadratnih metara prostora u javnim ustanovama i svake godine uštede između 15 i 18 miliona dinara

- Sa 25 litara vode čija je temperatura 75 stepeni posle izgradnje toplovoda zagrevaju se predškolska ustanova, osnovna i srednja škola, sud, policijska stanica, komunalno preduzeće i Centar za socijalni rad. Više ne kupujemo ugalj, mazut i naftu, smanjena je i potrošnja električne energije - ističe Matija Milovanović, pomoćnik predsednika opštine.

Od kada je izgrađen sistem daljinskog grejanja na geotermalnu vodu u osam javnih ustanova su na kotlarnice stavljeni katanci.

Dok su stari sistemi zagrevanja klasičnim energentima trošili 3,3 megavata energije, sada je dovoljno 2,1 megavata snage koju u radijatore šalje vrela voda.

- Sada imamo čistije i zdravije grejanje uz najstrožije ekološke standarde. Kotlarnice i gusti dim iz dimnjaka su prošlost, pa je znatno manje aerozagađenje. Naravno, najveći benefit eksploatacije geotermalne energije su uštede koje su  postignute zamenom klasičnih energenata koji su skupi - dodaje Milovanović.

Zbog aktuelne energetske krize u ovoj maloj opštini imaju manje glavobolje zahvaljujući geotermalnoj vodi koju je celoj Mačvi podarila priroda. Urađen je projekat za novu fazu toplifikacije koji bi omogućio da se jeftinije nego sada zagrevaju još četiri javne ustanove u Bogatiću.

Foto: G.R.

Izvor tople vode

Toplovod u Bogatiću je jedinstven "otvoreni sistem" grejenja eksploatacijom obnovljivih izvora u regionu. Nema klasične toplane već svaki objekat koji je priključen na mrežu ima svoju podstanicu u kojoj zadržava potrebnu količinu vode i preko izmenjivača "uzima" potrebnu količinu toplotne energije. Tako je moguće da hiljadu kvadrata na najvećem minusu zagreje svega 2 litre vode.

Foto: G.R.

Inače, u  Mаčvi je je pre više od 30 godina otkriveno osam izvora geotermalne vode koji su još tada označeni kao veliki energetski i privredni potencijal. Samo sa jednog geotermalnog bunara, na kojem izvire voda čija je temperatura 79 stepeni i čiji je energetski potencijal procenjen na 8 megavata, moglo bi da se zagreva celo područje opštine Bogatić sa oko 30.000 stanovnika. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

To treba da uradi i Belotić, a naročito Dublje - u Dublju je već davno na površini ohlađene tople vode stvorena ogromna baruština pokrivena žabokrečinom (to sam lično videla kad sam tim selom putovala ka Šapcu) - i u svim ostalim mačvanskim selima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set