• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.R.

28.09.2022

11:53

Na Krstovdanskom vašaru u Kragujevcu od igle do lokomotive! Deca se najviše obradovala ovome (FOTO)

printscreen

Vesti

Na Krstovdanskom vašaru u Kragujevcu od igle do lokomotive! Deca se najviše obradovala ovome (FOTO)

Podeli vest

Na Krstovdanskom vašaru u Kragujevcu bilo je od igle do lokomotive, a radoznali svet okupio se da pazari, uživa u zabavi i proba specijalitete kakvi se spremaju samo na vašarima, ipak bilo je i onih koji su došli samo da se slikaju

Iako se na tezgama moglo naći od igle do lokomotive, onima koji su tu došli da nešto kupe, sve je skupo. Kažu da se grnčarija ne pravi od zlata.

Milojko je grnčar iz Zlakuse kod Užica. Tvrdi da zanat prenosi sa kolena na koleno, ali mu ne cvetaju ruže. 

Foto: N.R.

- Jeftinije se ne može... Narodu je skupo sve. Jedan moj sač košta koliko i dva - tri kila teletine koja se u njemu sprema. Ručak se pojede za dan, a sač može da služi generacijama - kaže Milojko.

Tezge su bile pomešane, kraj vunenih čarapa, alata,  tehnike, našle bi se bonbone, luše, liciderska srca. Šarena i lepa, mame među drugim slatkišima. Sunčica iz Jagodine deceniju i po pravi te poslastice.

Foto: N.R.

- Narod se slika, pravi selfije, snima tezgu... Za džep se ne vataju, inače bi do podne sve prodala - kaže Sunčica.  

Veliku pažnju naroda privikla je i tezga sa ljutim papričicama raznih jarkih boja, ali kažu ljudi koji su ih degustirali da uši otpadaju od ljutine.

Foto: N.R.

I oko kazana za rakiju okupili su se domaćini, gledaju, polemišu, a cena je takva da može da se kupi solidan auto za taj novac. Ali, kazan se kupuje jednom i traje generacijama, tako da za dobru "veselu mašinu" ništa nije mnogo.

Foto: N.R.

Deca se obradovala ringišpilu

Vašar ne bi bio vašar kada ne bi imao i ringišpil, a u Kragujevcu ih je bilo nekoliko. Za decu i one malo starije ovo je bila prava luda zabava, a mnogi su se takmičili za nagradu.

Foto: N.R.

Na svakom koraku mogao je da se oseti miris pržene ribe, prebranca, a gosti su u večernjim satima uživali u zabavi pod šatorom.  

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set