• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA/informer.rs

12.10.2022

23:10

FANTASTIČNO OTKRIĆE ARHEOLOGA IZ ČAČKA! Pronađena građevina iz doba Rimljana stara 1.500 godina!

Rina

Vesti

FANTASTIČNO OTKRIĆE ARHEOLOGA IZ ČAČKA! Pronađena građevina iz doba Rimljana stara 1.500 godina!

Podeli vest

Srebrnu iglu koristili su u medicinske svrhe, imali su podno grejanje i staklo na prozorima. Ovako su živeli Rimljani na teritoriji današnjeg Čačka.

Arhitektura starih Rimljana u samom centru Čačka ostavlja bez daha. Nakon termi koje su pronađene pre više od pola veka, arheolozi Narodnog muzeja iz Čačka, došli su do novih, fantastičnih otkrića. U dvorištu ove ustanove pronađeni su ostaci građevine koja se prostirala na skoro 500 kvadrata, ali i predmeti iz svakodnevnog života iz doba 4. i 5. veka.

Foto: Rina

 

Nalazi koji smo pronašli pokazuju da je u to vreme na objektima bilo stakla na prozorima, kao i grejanja. Pronađena je i srebrna igla koja je služila u medicinske svrhe. Objekti su imali podno grejanje, a da li je bilo u privatnoj ili javnoj funkciji, to ćemo naknadno istražiti - izjavila je za RINU dr Katarina Dimitrović, arheološkinja Narodnog muzeja u Čačku.

Dodatno iznenađenje za arheologe bilo je što su oko pronađene građevine bili i bedemi koji su poprilično dobro čuvani i debeli oko dva metra.

Foto: Rina

 

Ovi pronalasci daju nam osnov da dugoročno planiramo tematska istraživanja čitavog dvorišta koje bi postalo arheološki lokalitet. Neposredni organizator i rukovodilac radova na istraživanju je Narodni muzej u Čačku, a sredstva predviđena za arheološke radove izdvojena su iz budžeta grada Čačka i iznose šest miliona dinara - za RINU navodi Delfina Rajić- direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Prva faza ovih arheoloških iskopavanja trajala je do jula, a tada je u dvorištu muzeja pronađeno i zaostalo oružje iz novije istorije. Istraživanja na ovom lokalitetu biće nastavljena i u narednom periodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set