• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

18.10.2022

08:53

UČENICI SEOSKE ŠKOLE KOD NOVE VAROŠI PRAVE NEOBIČNE KULTURNE PROGRAME! Tradicionalne priredbe otišle u prošlost, đaci se dosetili da urade OVO (FOTO)

printscreen

Vesti

UČENICI SEOSKE ŠKOLE KOD NOVE VAROŠI PRAVE NEOBIČNE KULTURNE PROGRAME! Tradicionalne priredbe otišle u prošlost, đaci se dosetili da urade OVO (FOTO)

Podeli vest

U seoskoj školi "Gojko Drulović" kod Nove Varoši, iako je đaka veoma malo, vlada prava školska atmosfera. Učenici su puni vedrine i želje za radom, a umesto tradicionalnih školskih priredbi deca prave časopise i snimaju filmove

Svoju školu po kreativnosti izdvajaju od ostalih jer svaki slobodan trenutak i novu ideju realizuju na pravi način. 

Na petnaestom kilometru od Nove Varoši put Zlatibora, nadomak magistralnog puta, smeštena je seoska škola u selu Negbina koju je već odavno nagazio zub vremena. Na rubu borove šume,u pristranku sela, jutarnju tišinu još uvek razbija školsko zvono i dečja graja. Svega 11 učenika redovno pohađa ovu obrazovnu ustanovu ,koja je izdvojeno odeljenje matične škole "Gojko Drulović" u Radojinji koja trenutno broji nešto više učenika.

Foto: B.I.

Umesto priredbe filmovi

Protekle dve godine učenici i zaposleni u ovoj školi privikavali su se na pandemiju korona virusa koja je zavladala svetom i poremetila svakodnevnicu običnih ljudi. Tradicija u ovoj ustanovi jesu priredbe i kulturni programi koje đaci i nastavnici pripremaju tokom čitave školske godine. Zanimiljivi događaji u ovom planinskom selu oduvek su okupljali veliki broj gostiju što je đake još više motivisalo da svoja dela prikažu i na gradskim kulturnim scenama pred dosta brojnijom publikom.

Kako bi ostali verni publici, đaci ove škole, usled zabranjenih okupljanja nisu bili u prilici da nastave sa obeležavanjem važnih datuma tokom đkolske godine pa su na ideju došli da krenu sa snimanjem filmova kako bi na taj način zamenili kulturne programe. Iz kadrova krajolikog sela i oronule škole u svet su poslali pravu sliku đaka koji još uvek čuvaju prave životne vrednosti. Kroz video spotove i kratke dokumentarne filmove, spojom muzike,poezije i drame,pretočili su istorijske događaje od Dana primirja i Dana škole pa do Vidovdana i Savindana.

Foto: B.I.

Đaci napravili prvi školski časopis

Napravili prvi školski časopis

Nastavnica Srpskog jezika i književnostI Danka Ivanović u dogovoru sa učenicima došla je na ideju da projekat za ovogodišnji dan škole bude časopis posvećen školi.

- Vrlo sam ponosna i na učenike i na nastavnike naše škole i uvek podržavam njihove kreativne ideje. Ovo je prvi broj časopisa, u planu je da svake školske godine izađe po jedan broj. Ubuduće takođe planiramo da realizujemo još zanimljivih projekata - kaže Ivana Đajić,direktora OŠ "Gojko Drulović".

Foto: B.I.

Časopis škole je urađen zajedničkim snagama učenika matične škole u Radojinji, ali i učenika iz izdvojenih odeljenja iz Rutosa, Kokinog Broda i Negbine. Časopis je ime dobio po heroju Gojku Druloviću po kome i škola nosi ime. Devetog oktobra na dan škole đaci i nastavnici su opet dočekali goste ljubitelje kulture i na zabavan način u školskom holu promovisali prvi broj njihovog časopisa.

Foto: B.I.

- Poslednjih godina sve je elektronski. Služenje računarom je svakodnevnica svih ljudi, pa i učenika i nastavnika. Tokom osmisljavanja projekta za Dan skole dosli smo na ideju da uradimo časopis, neophodno je bilo puno rada, posvećenosti ali i novca. Časopis je načinjen u štampanom izdanju, kako bi ostao zauvek kao uspomena i možda izvor informacija nekim budućim generacijama - ističe Danka Ivanokvić, koordinatorka ovog projekta i nastavnica Srpskog jezika i književnosti.

Dok još nisu sabrali utiske od Dana škole i novog časopisa ovi vredni đaci već razmišljaju na koji će način i iz kog ugla poslati u svet neke nove kadrove i priče iz njihovog planinskog sela.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SEDNEM U VOZ SVAKOG PETKA I PRAVAC NA SELO, PA SA TATOM U ŠUMU! Mladi Ratko je rabadžija, ne ide na more i ne kupuje što i njegovi vršnjaci već SVE PARE ULAŽE U OVO! (FOTO)
Srbija

SEDNEM U VOZ SVAKOG PETKA I PRAVAC NA SELO, PA SA TATOM U ŠUMU! Mladi Ratko je rabadžija, ne ide na more i ne kupuje što i njegovi vršnjaci već SVE PARE ULAŽE U OVO! (FOTO)

Uz oca Slobodana, mladi Ratko Marković iz sela Roge kod Požege još od malih nogu zavoleo je težačke poslove i postao najmlađi rabadžija kog je pre dve godina upoznala čitava Srbija. Nije se libio da sa volovima krene u šumu kako bi zaradio za džeperac, a da će to biti i njegov životni poziv dokazao je još jednom svojom odlukom. Upisao je srednju Šumarsku školu u Kraljevu, jer kako kaže, o drugom izboru nije ni razmišljao

13.10.2022

10:35

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set