• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

28.10.2022

14:22

KOLIKA KRTOLA, BOG TE MAZO! Vitomir sa Ravne Gore odneo pobedu, on ima najveći... (FOTO)

B.I.

Vesti

KOLIKA KRTOLA, BOG TE MAZO! Vitomir sa Ravne Gore odneo pobedu, on ima najveći... (FOTO)

Podeli vest

Meštani sela Katići kod Ivanjice juče na Svetu Petku organizovali su jednu neobičnu manifestaciju posvećenu krompiru koji je jedan od najvećih izvora prihoda žiteljima planinskih sela, a na prvoj "Krompirijadi" izabran je i najteži krompir

Ivanjica je uduvek važila za prestonicu krompira, a njeni uzgajivači juče su se okupili u selu Katići, kako bi kroz druženje i divnu atmosferu osetili lepšu stranu njihovog posla. Po rečima poljoprivrednika želeli bi da ova manifestacija zaživi i postane jedinstvena u zapadnoj Srbiji.

Prva po redu "Krompirijada" u Katićima okupila je veliki broj uzgajivača i posetilaca, koji su osim u edukativnom i zabavnom programu uživali i u takmičenju i pripremanju jela od krompira

Foto: B.I.

Krompir težak 1.420 grama

Po oceni stručnog žirija najteži krompir na manifestaciji bio je 1.420 grama koji pripada Vitomiru Filipoviću sa Ravne Gore.

Za najmlađeg uzgajivača krompira proglašen je dvadesetčetvorogodišnji Vladimir Sićović iz Katića, a za najboljeg proizvođača za prinos po hektaru izabran je Miodrag Drašković.

Nagrađeni ističu da se nikada ne bi odrekli njihovog posla, jer su pored dobre zarade i sami svoje gazde.

Jedinstvena manifestacija u čast krtole okupila je veliki broj ljudi, kako takmičara, tako i gostiju.

Foto: B.I.

Od setve do prodaje težak put

U selu Ljepojevići u podnožju Javora, Slaviša Korićanac sunčane dane Miholjskog leta iskoristio je za vađenje krompira, a po njegovim rečima ove godine i cena i prinos idu na ruku uzgajivačima.

- Krompiri u mojim njivama skoro nikada do sada nisu bili krupniji i bolji, ali i kad su bili lošijeg kvaliteta nisam odustajao od uzgajanja. Mi koji živimo u ovim vrletima između Javora i Zlatara neohodno nam je pored stočarstva da uzgajamo pojedine poljoprivredne kulture, a krompiri su jedini i pravi izbor za uzgajanje na 1100 metara nadmorske visine u surovim planinskim uslovima-  kaze Slaviša,jedan od najvećih uzgajivača krompira u kraju.

Foto: B.I.

Krompir sa ovih srpskih planina izvozi se širom Evrope, a za njegov odličan kvalitet trudili su se vredni planinci tokom cele sezone.

Nakon proteklog sušnog leta poljoprivrednici nisu očekivali dobar rod, ali rane jesenje kiše uticale su da plodovi budu krupni što je veoma iznenadilo uzgajivače ovog povrća.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set