• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

03.11.2022

12:28

TAJANSTVENI TUNEL USRED SRPSKOG SELA! Speleolozi pronašli OGROMNU RUPU, veruje se da su u sve umešani Francuzi

RINA

Vesti

TAJANSTVENI TUNEL USRED SRPSKOG SELA! Speleolozi pronašli OGROMNU RUPU, veruje se da su u sve umešani Francuzi

Podeli vest

Živopisno selo Ražana smešteno na pola puta između Kosjerića i Divčibara nekada je važilo za najromantičnije, jer je upravo skoro svaka kuća imala u dvorištu fenjere koji kad bi se tokom večernjih sati upalili davali bi fenomenalan prizor. Ipak, među meštanima ovo selo poznato je i po jednoj misterioznoj rupi za koju niko sa sigornošću ne zna kako je nastala i čemu služi

Istraživačkom poslu pristupio je speleolog Boris Stanojević iz Beograda.

- Znalo se da postoji na tom mestu tunel, međutim kako je dno tog tunela provaljeno, postavljalo se pitanje da li je u stvari to pećina. Doveo sam tim speologa koji su na osnovu kamenja koje sam im priložio konstatovali da to nije krečnjačka pećina, već da postoji mogućnost da je stvorena tektonskim poremećajima zemljišta. Na jednom snimku se lepo vide podgrade koje su karakteristične za speleološke objekte - rekao je Boris za RINU.

Francuzi sagradili tunel?

Prema priči starijih meštana, kopanje tog misterioznog tunela započeli su Francuzi koji su prolazili ovim krajem. Međutim, Drugi svetski rat je prekinuo nastavak izgradnje.

- Tako su se nekada pravili tuneli, iz dva dela. Naprave se dva otvora jedan ispod drugog, dva puta po dva ipo metra i tako kada ih sastave dobiju otvor širine pet metara. Međutim, dešava se to da je tunel ostao nezavršen i da se vremenom zapušio, zbog toga se video samo gornji nivo. Na nekoliko mesta se tavanica provalila, a zbog spoljnih kiša te rupe su se napunile vodom i stvorile jezero koje je kristalno čisto, ali je je jako nepristupačno i zbog velike visine može se sići samo uz pratnju i pomoću velikih merdevina ili užadi - kaže Boris.

Kroz ovaj tunel može se kretati samo u dubokim gumenim čizmama i uz pomoć lasera, a na putu se nalaze i mnoge prepreke.

Prema procenama speleologa koji su ovde izvršili istraživanje neobičan otvor u selu Ražana dubok skoro 800 metara.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set