• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.ILIĆ

06.11.2022

14:32

BAKVICA, ČAKANAC, SRP... Ovi alati nekada su svakodnevno bili potrebni jednom domaćinstvu, a danas su gotovo IZBAČENI IZ UPOTREBE

D.G./ustupljena fotografija

Vesti

BAKVICA, ČAKANAC, SRP... Ovi alati nekada su svakodnevno bili potrebni jednom domaćinstvu, a danas su gotovo IZBAČENI IZ UPOTREBE

Podeli vest

Svaka seoska kuća u proteklim vremenima merila se po dobrim konjima i volovima, ali i po pokućstvu kojim su tada seljaci raspolagali

Drvene preslice odlikovale su žene, dok su muškarce ručna kosa, bakvica i čakanac. Ljudi koji su živeli u 19. veku nisu imali mobilni telefon, mašinu za veš, motornu testeru i trimer, ali su opet poslove u domaćinstvu odrađivali plugom, lotrama, kladerom, srpom, perući veš na potoku, pretrpavanjem sena iz naviljaka u stogove dok je na kredencu svirao tranzistor.

Svi ovi alati nekada su svakodnevno bili potrebni jednom domaćinstvu, a danas su gotovo izbačeni iz upotrebe i mogu se naći u pojedinim planinskim selima u podrumu ili na tavanu. Nijedna danasnja domaćica ne mesi hleb od brasna iz naćvara, niti pravi sir u karlici, a čuva ga u drvenom čabru, niti gaji vrane ovce da bi mogla da isplete crn dzemper da bi se porušila za nekom dragom osobom.

Foto: D.G./ustupljena fotografija

Retko neki mladić ili devojka danas znaju da prevedu ove reči kojima su se njihovi baba i deda svakodnevno služili pre jednog veka. Iz tog razloga zaposleni u Narodnom muzeju Užice odlučili su da prikupljaju eksponate sa područja zlatiborskog kraja, kako bi ih na ovaj način sačuvali od zaborava. Od samog početka prikupljanja odevnih stvari i alata iz 19. veka etnolozima su se rađale nove ideje koje su brzo i realizovali. Ovih dana prikupljeni eksponati izloženi su u novovaroškom Domu kulture povodom 10-godišnjice rada muzeja, izdvojenog odeljenja u Novoj Varoši, pod nazivom govor duše na preslicama i maramicama.

Izloženi eksponati nastali su krajem 19. i početkom 20. veka u seoskim sredinama Zlatiborskog okruga. Po rečima istoričarke Stojanke Milivojević, ovi predmeti su pored upotrebne vrednosti bili simboli koji nose poruke ljubavi, poštovanja, odanosti, pažnje...

- Ljubav brata prema setri, muža prema ženi ili mladića prema devojci izražena je putem darivanja preslice. Onaj koji daruje iskazivao je emocije, ali i umetničke sposobnosti. Svaki izrezbareni motiv (srce, ptica, cvet, inicijali i slično) na preslici i izvezenu nit na maramici često su pratili uzdah, osmeh ili suze - rekla je Milivojević i dodala:

- Sa druge strane, devojke su vezene maramice poklanjale mladićima i vojnicima kao simbol ljubavi i vrednosti, koje su oni nosili u dzepu ili ispod pojasa, malo izvučene da bi se videle. Na maramicama su bili izvezeni stihovi sa posvetom praćeni simboličkim vezom. Slobodno možemo reći da je u veštinu izrade i ornamentisanja preslica i maramica pretočen govor narodne duše.

Foto: D.G./ustupljena fotografija

Kako je navedeveno u štampanom izdanju namenjenom za ovu priliku, preslica je prestavljala alat i ukras, ali i znak paznje i odanosti. Osim što je odličan dar, preslica je istaknuta tačka umetničke obrade drveta koja prestavlja vrhunski domet narodnog drvorezbarstva.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović na otvaranju izložbe osvrnula je se i na prestojeće zadatke.

- U želji da ovo naše odeljenje raste, da se uvećava, da 20-godišnji jubilej dočekamo sa jos nekoliko zaposlenih stručnjaka iz različitih oblasti muzikologije, očekujemo da ćemo u narednom periodu teritoriju Starog Vlaha dodatno istražiti, evidentirati i bogato spomeničko nasleđe sačuvati za buduće naraštaje - ističe direktorka.

Foto: D.G./ustupljena fotografija

Inače, novovaroški kraj obiluje vrednim arheološkim ostacima i praistorijskim nalazištima registrovanim baš u njegovom arealu. Izložba je počela 1. i traje do 14. novembra, a izložene eksponate Novovarošani svakodnevno posećuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set