• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

22.11.2022

14:04

GORŠTACI NAŠLI NAČIN DA ZARADE BEZ ULAGANJA! Prodaju korov od kog se pravi čuveno englesko piće, a tek da vidite ovogodišnju cenu...

B.I.

Vesti

GORŠTACI NAŠLI NAČIN DA ZARADE BEZ ULAGANJA! Prodaju korov od kog se pravi čuveno englesko piće, a tek da vidite ovogodišnju cenu...

Podeli vest

Sa udaljenih vrleti planine Murtenice godinama se širom Evrope izvoze velike količine kleke, čijom preradom se dobijaju lekovi i egzotično piće džin. Prošle godine je skoro svako domaćinstvo imalo bar po par tona kleke, a ove godine nemaju ni za čaj

U selima oko Nove Varoši, na obroncima okolnih planina, zbog manjka stoke, velike površine zemljišta su zarasle i obrasle klekom-četinarom koji kao korov raste u kamenjaru. Iako žiteljima iz ovih planinskih sela nije bilo drago da im trnje raste na imanju, ipak su pronašli način kako da od korova ostvare prihod i zarade novac.

Taman u vreme kada "srade" letinu i pripreme ogrev za zimu, dokone dane do prvih snegove koriste za branje kleke, koja im donosi odličnu zaradu da lakše prezime u vrletima planine.

Plave bobice sa zimzelenih grančica kleke vrlo su tražene u svetu, koje gorštaci svojim radom beru i spremaju za tržište. Pomoću rukavica, drvene palice i malo veće plastične posude, berači sakupljaju kleku i pakuju je u džakove.

Od kleke gorštaka u svetu se pije džin

Glavni sastojak u engleskom piću džin, jeste kleka koju u većoj meri naberu gorštaci na obroncima Murtenice. Pored kleke u sastav džina ulaze trave, semena, korenje, a dobija se na bazi 75% kukuruza, 15% ječmenog kvasca i 10 % drugih žitarica. Veoma je skupo piće, služi se sa ledom u kombinaciji sa tonikom.

Takođe je kleka veoma tražena i korisna u farmakologiji i hemijskoj industriji. Njenom preradom dobijaju se eterična ulja od kojih nastaju kreme, parfemi i lekovi, a u domaćinstvima širom Srbije njene magične bobice se koriste za vodnjiku, eliksir koji se gustira tokom zime.
                         

Prilikom branja dosta otpada se pomeša sa plodovima, pa su berači dužni da pred prodaju, na mestu gde se ukrštaju vetrovi, veju kleku kako bi sav otpad otišao na stranu.

- Uvek nam je bio lep dinar zarađen od kleke, mnogi smo napravili kuće i skućili se od tih para. Kleku uvek mimogred beremo i svaki kilogram više smo na dobiti. Branje nije baš ni lako, ali sve što zaradimo znamo da nam ostaje čist novac, jer u nju nismo ništa ulagali - pričaju berači kleke iz okoline Nove Varoši.

Foto: B.I.

Kleka

Prošlogodišnja kleka sada "zlata" vredi

Prošlogodišnji rod bio je izuzetno veliki a cena nikada veća, što je motivisalo lavinu ljudi da krenu u pohod ove zimzelene biljke. Početna cena kleke prošle godine bila je 420 dinara po kilogramu, ali je kasnije spala na 280, što na berače nije uticalo da obustave berbu. Ipak, bilo je i onih koji su kleku ostavili da prezimi i prodali je ove godine po ceni od 550 do 600 dinara, što mi je donelo novac ove jeseni kada plodova kleke nema ni za lek.

- Lane smo imali u planu da svašta nešto kupimo kada prodamo kleku, ali posle je spala cena i svi planovi su pali u vodu. Opet kažem neka smo živi i zdravi, ako Bog da dogodine će ponovo roditi pa ćemo zarađivati - kroz osmeh dodaje jedna beračica.

Zbog velike navale ljudi, prošle jeseni, u novovaroškim selima reagovala je i policija jer pojednini vlasnici zaraslog zemljišta nisu dozvoljavali drugim beračima da dolaze u njihov privatni posed. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set