• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

08.12.2022

11:00

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)

V.N.

Vesti

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)

Podeli vest

Nije nepoznanica da stari zanati izumiru, a užarstvo deli sudbinu mnogih od njih, o čijem očuvanju brinu jedino malobrojni preostali majstori. Jedan od petnaestak preostalih užara u Srbiji i jedini u Kikindi, Darko Varga, najviše proizvodi užad za stočarstvo. I to radi ručno već 10 godina. Međutim, vremena se menjaju, stoke je sve manje, pa se od ovog zanata samo preživljava

Užari su nekada bili među vodećim zanatlijama. Imali su pune ruke posla, a najviše se proizvodila užad za stočarstvo. Tako je i danas u registrovanoj proizvođačkoj radionici jedinog užara u Kikindi, 40-godišnjeg Darka Varge. Ovaj zanat Darko je izučavao od starih majstora, od kojih mnogi više nisu među živima. Interesovanje za užasrtvo pokazao je još kao dete, a u posao ga je, kaže, najviše uveo majstor Dušan Petrov iz Kikinde.

Foto: V.N.

- Odrastao sam u porodici koja je uvek imala krupnu stoku i konje, pa sam i ja, odrastajući u takvoj sredini pokazao interesovanje od malih nogu za užarstvo. U Kikindi je nekada bilo dobrih užara, a najviše mi je u poslu pomogao čika Dušan Petrov, a pekao sam zanat i od nekih majstora iz Šida. Užarstvo je baš stari zanat koji izumire. U Srbiji nas je svega oko petnaestak koji čuvamo zanat od zaborava-priča Darko.

Iako po profesiji mehaničar gaso i pneumoenergetskih postrojenja, užarstvo mu je jedino zanimanje. Majstor Darko već 10 godina, najpre na mašinama za razvlačenje konopaca, koje je sam napravio po modelu starih majstora, a potom ručnom izradom, većinom  proizvodi ulare i ostalu užad za stočarstvo koju naručuju poljoprivrednici, uglavnom za vezivanje stoke. Pravi Darko i sportske mreže, za koševe na primer, ali ništa to nije u profitabilnom obimu. 

-Uglavnom mi stižu porudžbine od poljoprivrednika, stočara. Međutim, užad se koristi i u industriji, sportu, ima široku primenu. Materijali od kojih se pravi užad mogu da budu prirodni i veštački, od plastike, koja je u današnje vreme najviše rasprostranjena, jer je lakša za rad -navodi i dodaje da od užarstva danas može samo da se preživi.

-Od ovog zanata jako se teško živi, preživljavam, pre bih rekao-kaže naš sagovornik

Takva situacija stagnira već nekoliko godina, a ukoliko se nešto ne dogodi sa poljoprivredom i stočarstvom, i posla će biti sve manje. Da bi preživeo, majstor Darko robu prodaje na vašarima, najviše po Vojvodini.

-Stočni fond je gotovo prepolovljen u odnosu na period kad sam počeo da radim, što se odražava i ostavlja posledice i na moj zanat. Užad je roba koju stočari najviše traže na vašarima, jer su navikli da je vide i opipaju i tako najbolje znaju da li im odgovara. Mušterije su stariji ljudi koji ne koriste internet i društvene mreže-navodi Darko.

Foto: V.N.

Opstanak pod znakom pitanja

Ekonomska kriza  je pogodila sve, pa i male zanatlije kojima je opstanak pod znakom pitanja. Potpore države dobro dođu-jer treba održati proizvodnju. Međutim, majstoru Darku nije se posrećilo. Nekoliko puta konkurisao je za sufinansiranje starih zanata, ali pomoć za sada nije dobio. Najveći mu je problem, kaže, nabavka repromaterijala do kojeg se sve teže dolazi. Možda bi i to lakše podneo, da ima zainteresovanih za učenje ovog zanata, pa se uzda u to da će dobiti naslednika. A do tada, želimo sreću da istraje u poslu.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set