• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

31.12.2022

10:30

NIKLO MEDENO SELO KAO IZ BAJKE! Vredne žene Ruskog Sela ove godine "izgradile" rekordan broj kuća (FOTO)

V.N.

Vesti

NIKLO MEDENO SELO KAO IZ BAJKE! Vredne žene Ruskog Sela ove godine "izgradile" rekordan broj kuća (FOTO)

Podeli vest

Meštanke Ruskog Sela kod Kikinde i članice Udruženja žena ,,Torontal”, s posebnim žarom pred Božić po Gregorijanskom kalendaru prepuštaju se mašti iz koje nastaju bajkovite minijaturne kuće po uzoru na prave, pa medeno selo ima i svoju crkvu koja u njemu zauzima centralno mesto

Zasukale su rukave, umesile testo za medenjake, razvile, rezale, pekle, zidale, pa sagradile malo hrskavo selo sa ,,snežnim pahuljama” čije kućice nalikuju na one iz bajke ,,Ivica i Marica”.

- Centralno mesto u našem selu zauzima crkva koja je replika seoske, tu je i objekat našeg udruženja, kao i deo kuća koje se nalaze u selu. Ove godine pridružili su nam se i ostali meštani , tako da su izložene i njihove kuće od medenjaka. Veliko mi je zadovoljstvo što su prvi put kućice pravila deca iz sela koja su pokazali koliko su maštovita, a nama je cilj da i njih naučimo da prave medene kuće -kaže predsednica Udruženja žena ,,Torontal”, Timea Korom.

Foto: V.N.

 

Poznate po tome što neguju i vole tradiciju, ne čudi što su Ruskoselke pre sedam godina veštim rukama napravile prvo medeno selo u Banatu. Za zidove i ostale komponente koriste uobičajeni ,,građevinski” materijal, a recept su nasledile od svojih baka.

- Smesa se pravi od jaja, brašna, šećera, meda i začina za medenjake. To su osnovni sastojci, a nakon što se ispeče, pristupa se procesu spajanja. Takozvana bela čipka sastoji se od šećerne glazure (belanaca i mlevenog šećera), tako da je celo selo jestivo. Recept smo dobile od naših baka. Još kao deca svi smo pred Božić pravili i ukrašavali medenjake i to je tradicija koju i danas čuvamo -otkriva Timea za koju je poput mnogih, iščekivanje Božića nešto posebno.

Foto: V.N.

 

Medeno selo ima rok trajanja i može da se čuva godinu dana i duže, ali pod posebnim uslovima, kako se kuće ne bi razdvojile, i naravno, ako odolite slatkim zalogajima. Nakon Ruskog Sela, imaće priliku da ga vide i stanovnici Nove Crnje, jer su i meštanke ovog sela učestvovale u njegovoj izradi.

Slatkih 50 kuća

Za do sada rekordnih 50 jestivih kućica bilo je potrebno oko četiri nedelje predanog rada. Kućice su
postavljene na belom platnu koje simbolizuje sneg, a posebnu prazničnu čaroliju upotpunjuje novogodišnja rasveta koja ga osvetljava.

Foto: V.N.

 

- To je jedan od načina da privučemo goste kojima ćemo pružiti mogućnost da od naših članica nauče da ih prave. Tradicija i običaji su vrednosti koje negujemo, pa smo i ove godine, četiri nedelje pred Božić, palili adventske sveće -rekao je predsednik Udruženja ,,Torontal”, Šandor Talpai.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set