• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

04.01.2023

23:10

ŠTA TREBA DA URADITE NA BADNJI DAN, ZA SREĆU I DOBRO ZDRAVLJE!? U Srbiji postoji mnoštvo verovanja, ali tri se izdvajaju

Vesti

ŠTA TREBA DA URADITE NA BADNJI DAN, ZA SREĆU I DOBRO ZDRAVLJE!? U Srbiji postoji mnoštvo verovanja, ali tri se izdvajaju

Podeli vest

Kada je reč o Badnjem danu, običaj je da se uveče, nakon unošenja badnjaka, porodica okupi za trpezom, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima Badnje veče i sednu za trpezu. Večera je obavezno posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi...

U Srbiji postoji mnoštvo verovanja i običaja koji se tiču Badnjeg dana, ali izdvojićemo tri najrasprostranjenija.

Na primer, veruje se da na Badnji dan ništa ne treba da se pozajmljuje iz kuće, a ukoliko ste ranije nekome nešto pozajmili, trebalo bi da to vratite nazad jer se smatra da ne valja da ono što pripada kući bude van nje na ovaj dan.

Na Badnje veče se krcaju orasi, kako bi se videlo kakve će ko biti sreće tokom godine. Svaki ukućanin razbije orah, a ako je jezgro oraha zdravo i jedro, biće dobra godina onome ko ga je krcao. Ako ne, veruje se da neće imati sreće te godine, kao i da neće biti baš dobrog zdravlja.

Rasprostranjeno je verovanje da se na Badnji dan, kao i na Božić, ni sa kim ne valja svađati jer se smatra da će onaj ko to radi cele godine neće imati sreće.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VUKU ME ZA BRKOVE I VIČU, ROĐO, DA LI SU PRAVI!? Ovo je ariljski Srećko Šojić, na svadbama se više slikaju sa njim nego sa mladom (Foto)
Srbija

VUKU ME ZA BRKOVE I VIČU, ROĐO, DA LI SU PRAVI!? Ovo je ariljski Srećko Šojić, na svadbama se više slikaju sa njim nego sa mladom (Foto)

Ukoliko vas put navede u ariljsko selo Mirosaljci možda vam se posreći pa ugledate glavom i bradom čuvenog Srećka Šojića, iako ste njegov lik mogli videti samo na tv ekranima. Milenko Čakervić apsolutni je njegov dvojnik, a ovakav imidž ovaj Ariljac neguje i pre nego što je lik Šojića postao popularan. Ista frizura, građa i nezaobilazni brkovi, pa ne treba ni da čudi što u ovom kraju Milenka svi znaju

04.01.2023

20:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set