• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V.N

06.01.2023

22:28

(FOTO) GUŽVA ZA BADNJAK! Dragan više od pola veka, a Ivan četiri godine donosi badnjak do hrama - ovako Kikinda slavi najradosniji praznik

informer

Vesti

(FOTO) GUŽVA ZA BADNJAK! Dragan više od pola veka, a Ivan četiri godine donosi badnjak do hrama - ovako Kikinda slavi najradosniji praznik

Podeli vest

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, u kikindskim hramovima se i ove godine okupio veliki broj vernika, kako bi u portama Svetog oca Nikole i Svetih Kozme i Damjana prisustvovali paljenju badnjaka, a nakon toga uzeli osveštane hrastove grančice koje su im delili sveštenici. U Gradskoj kući gradonačelnik Nikola Lukač sa svojim saradnicima delio je slatkiše korinđašima

Najavljujući najznačajniji događaj u hrišćanskom svetu-rođenju Isusa Hrista, povorka konjankai i zaprega po tradiciji donosi badnjak koji se pali u portama hramova. Kako to stari božićni običaji nalažu, badnjak je stigao u pratnji fijakera u 15 časova, kada su ga dočekali sveštenstvo i veliki broj okupljenih građana.

Foto: informer

Dragan Strajnić (76) poznati kikindski konjušar koji badnjak donosi do crkava već 60 godina, kaže da je za njega to velika čast.

- Svake godine u 15 sati donosimo badnjak do hramova, ispred kojih se pali. Ranije smo ga donosili iz ,,Šumice“, a sada imamo jedno mesto, privatni šumarak, odakle badnjak donosimo. To je tradicija, a poslednjih dvadesetak godina se omasovilo i postalo baš lep događaj kojem se raduju i deca i odrasli. Badnjak donosim od svoje 15 godine. Kad sam bio mlađi, jahao sam konje, a sada dolazim u fijakeru. Oko 20 fijakera u gradu raspoređeno je za donošenje badnjaka, jedan deo ispred Svetog Nikole, a drugi ga odnose do hrama svetih Kozme i Damjana, za koji je zadužen Konjički klub ,,Banat“. Svi mi gajimo konje iz čiste ljubavi, a ovo je jedan od načina i prilika da se prikažemo, ima mesta za sve-priča Strajnić.

Foto: informer

Draganov mlađi kolega, Ivan Rakić (18), pošao je njegovim stopama. Od 14 godine učestvuje u
donošenju badnjaka, a namera mu je da to radi i ubuduće.

- Četiri godine donosim badnjak ispred crkve. Za mene je to lepa tradicija i rado to činim, zaista je lepo kada se skupi veliki broj ljudi pred najradosniji hrišćanski praznik Božić - kaže Rakić.

Foto: informer

Domaćin konjanicima koji su išli po badnjak ove godine bio je Sava Petrov koji je podsetio da je Badnji dan praznik koji nam ukazuje na slogu, jednakost i zdravlje. On je badnjak predao sveštenicima ispred hrama.

- Velika mi je čast što sam domaćin ove godine. Danas se podsećamo da je ljubav prema Hristu i
bližnjima osnova za mir u duši, delimo zdravlje i veselje. Ovo je jedan od najlepših događaja u mom životu-rekao je Petrov.

Foto: informer

Sreća i radost ogledala se na licima mlađih i starijih Kikinđana, koji su, nakon paljenja badnjaka u porti crkve, pružajući ruke pohitali da uzmu osvećene hrastove grane koje su sveštenici delili u crkvi.

Foto: informer

Gradska uprava otvorila je širom svoja vrata i primila korinđaše, koji su uz pratnju roditelja, baka i deka, prilazili gradonačelniku Nikoli Lukaču i njegovim saradnicima, a pre darivanja slatkišima, narandžama i jabukama, korinđali uz božićne pesme.

Simbol anđela još samo u Vojvodini

Korinđaši su simbol anđela koji su prvi dobili i objavili vest čovečanstvu da se rodio Hristos. Korinđanje je običaj koji se zadržao još samo u nekim delovima Vojvodine, Kikindi i okolnim mestima, kada deca pozvone na vrata domaćina, a nakon što otvori pitaju: „Da li primate korinđaše?“.

Foto: informer

 

Kada završe korinđanje, domaćin ih ispoštuje i daruje bombonama, čokoladama, suvim šljivama i voćem.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set