• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.01.2023

09:20

RUS SE DOSELIO U PANČEVO, PLANIRA DA OSTANE!? Jedan od razloga je naša domaća rakija, pljeskavica... OTKRIO ZAŠTO JE SRBIJA ZEMLJA NAJLEPŠA ZA ŽIVOT

printscreen

Vesti

RUS SE DOSELIO U PANČEVO, PLANIRA DA OSTANE!? Jedan od razloga je naša domaća rakija, pljeskavica... OTKRIO ZAŠTO JE SRBIJA ZEMLJA NAJLEPŠA ZA ŽIVOT

Podeli vest

Aleksej Perminov (29), Rus, koji se doselio u Pančevo prošle godine, uporno uči naš jezik. Osim časova na koje ide, konstantno to radi i u komunikaciji sa ljudima, a da bi ga usavršio oglasio se i na Fejsbuk grupi Pančevke i Pančevci na Fejsu, i u jednom momentu i nasmejao i oduševio sve

- Hoću da pronađem ovde prijatelje, društvo i da vežbam srpski, ako neko želi - on je na Fejsbuk grupi postavio status.

Njegov status članovi grupe dočekali su, što bismo rekli, raširenih ruku i naišao je na pregršt komentara, ali i saveta kako je najbolje da nauči srpski. Žene su komentarisale kako je slatko što je ovo učinio, dok su ga muškarci savetovali da je dovoljno da ode tri puta u neku našu kafanu, da nauči naše psovke, a samim tim i stekne prijatelje.

Dobio je i savet da sluša našu muziku, što, kako je rekao i čini, pošto sluša naš stari rok. Za psovke je rekao da ima dosta sličnih ruskim, a Aleksej je dobio i pohvalu da srpski govori i piše bolje nego većina naših ljudi, odnosno da je pismeniji.

Foto: printscreen

Ipak, jedan njegov odgovor, koji je i tekst "Ruskog voza" Bajage i instruktora, sudeći po broju lajkova, smajlija i srca koja je dobio, sve je nasmejao i oduševio, jeste:

- Nije votka, rakija! I to na prvo pitanje koje mu je neko od članova postavio a u kojem je pisalo samo "votka".

Rekao nam je da se u Pančevo doselio u martu prošle godine, zbog rata njegove zemlje sa Ukrajinom. Otkrio nam je da je sada u potrazi za poslom, i da uči srpski jezik.

- Po struci sam geometar, a ovde imam samo sestru. Moji roditelji su u Rusiji, jako mi nedostaju oni i moje mačke - kaže na početku razgovora Aleksej.

Kaže da mu je naš jezik istovremeno i težak ali i ne.

- Naši jezici su, kako bismo rekli, rođaci. Zanimljivo je - kaže Aleksej.

Foto: printscreen

 

Navodi da mu nijedna reč pri izgovoru ne predstavlja problem, što nije slučaj sa slovima.

- Nema teških reči, ali slova Č i Ć....

Alekseju nije ovo prvi put da je u Srbiji. Bio je i 2019. godine. Sada planira ovde da ostane da živi, nađe devojku, osnuje porodicu. Traži posao i pohađa onlajn časove srpskog jezika. U ovom razgovoru nismo mogli da izostavimo da ga pitamo da li je probao našu rakiju, s obzirom na to da je napisao "nije votka, rakija".

- Prava domaća rakija je vrh. Ne volim žestoka pića osim rakije - rekao nam je Aleksej odgovor koji smo i voleli da čujemo.

Navodi i da voli našu hranu, a "kupila" ga je punjena pljeskavica.

- Pored nje, volim i teleću čorbu i paradajz sa sirom - kaže Aleksej i dodaje da rat, ne može da prežali.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set