• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

05.02.2023

12:06

SNEŽNA MEĆAVA ZAVEJALA SVA NOVOVAROŠKA SELA! Tokom noći palo 30 centimetara snega, evo gde je trenutno NAJKRITIČNIJE!

Informer

Vesti

SNEŽNA MEĆAVA ZAVEJALA SVA NOVOVAROŠKA SELA! Tokom noći palo 30 centimetara snega, evo gde je trenutno NAJKRITIČNIJE!

Podeli vest

Snežne padavine uz pratnju jakog vetra širom Srbije stvarale su visoke snežne nanose, a ekipa portala Informer.rs danas je posetila najudaljenija novovaroška sela, zavejana u brdima Murtenice i Zlatara

Snažna mećava praćena jakim vetrom, sa manjim prekidima, od juče traje u zlatiborsko-novovaroškom kraju, a visoki nameti najviše problema zadaju žiteljima planinskih sela.

Ekipe zimske službe aktivno rade na pročišćavanju svih putnih pravaca, kao i magistralnog puta koji spaja Beograd sa južnim Jadranom. Saobraćaj od Prijepolja ka Užicu se odvija usporeno, a najviše snega na kolovozu se nalazi na prevojima kroz planinska sela ispod Murtenice.

- Teška noć je za nama, uprkos mećavi izborili smo se da svi putevi budu prohodni, na terenu je tokom cele noći radilo 25 jedinica mehanizacije. Najteže je bilo na Borovoj Glavi, Tari i Debelom brdu, gde je bilo smetova po nekoliko metara. Nije bilo potpunih obustava saobraćaja, a na snazi je bila zabrana za teretnjake sa prikolicom. Na putevima prvog prioriteta bilo je pet centimetara snega, dok na ostalim do 10 centimetara. Apelujemo na sve vozače da prilagode voznju zimskim uslovima, da koriste lance i da ne kreću na put bez preke potrebe - rekao je Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Foto: Informer

Najviše belog pokrivača ima na Zlatiboru i Zlataru, visina je oko 40 centimetara, a na pojedinim planinskim visovima ima i do 60 centimetara snega. Zbog vejavice snežni nameti su se na nekim mestima formirali i preko jednog metra.

Prvi čovek opštine Nova Varoš ističe da su zavejana gotovo sva novovaroška sela i da su od juče angažovani meštani koji rade na prohodnosti seoskih puteva.

- Tokom noći je palo novih 30 centimetara snega, a poseban problem pravi vetar, koji stvara namete i izvaljuje drveće.Najviše je snega na planinskim prevojima i u selima na nadmorskoj visini preko 1.000 metara. Nadamo se uskoro prestanku padavina da bih angažovali mehanizaciju za čišćenje svih putnih pravaca na teritoriji naše opštine. Zbog olujnog vetra došlo je do prekida niskonaponske linije i mnoga sela ostala su bez električne energije. Situacija će se kroz dan,dva normalizovati, a naš narod je navikao na ovakve vremenske prilike - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Foto: Informer

U Negbini i Jasenovu podno Murtenice gorštaci su se odvajkada borili sa smetovima

U najudaljeninjim selima novovaroške opštine prostrtim na padinama Zlatara i Murtenice, vekovima unazad snežna mećava je zadavala veliku muku gorštacima koji su se volovima probijali kroz smetove, a namernice iz čaršije su u selo dobavljali još u jesen, kako tokom zime ne bi ostali bez proizvoda koje ne mogu da proizvedu na svom imanju.

Navikli su planinci na surovu klimu, hladne zime, velike snegove i na taj način opstali u planinskoj vrleti. Sneg koji je ovih dana okovao planinska sela, ujedno je i prvi ove godine koji je formirao visinu više od 20 centimetara. Po rečima zavejanih gorštaka ovogodišnja zima je blaga, bar do sada, a raduje ih činjenica da će svaki naredni dan biti sve duži i da će zbog toplije zemlje snegovi u martu i aprilu brže kopneti.

Foto: Informer

Zimske čarolije najviše se raduju turiste na Zlatiboru, a najteže padaju starijim gorštacima, zahvaljujući kojima se dimi još po koji odzak u selima Starog Vlaha.

Vremešni starac Radosav Laco Ilić, iz Negbine podno Murtenice, dogodine će, ako Bog da, zakoračiti u desetu deceniju života, ali ipak hrabro gazi godine i sam provodi staračke zimske dane u prizemljuši gde je se i rodio. Zatekli smo ga dok čisti "prtinu" do drvljanika, rumenog obraza, ogrnut vetrovkom i sa šajkačom na glavi.

- Ove zime prođosmo dobro, ne bi mnogo snegova, ni mraza. Najavljuju da će biti tek, ali glavni deo zime je prošao. Odužao je dan, još februar da prođe, posle prolećni snegovi se ne zadržavaju puno. Pamtim teške zime, ali sam ih lakše podnosio, bio mlađi, sad stigle godine pa mi je sve teško. Ne krećem se puno, samo donesem drva i očistim sneg. Vreme provodim gledajući televiziju i čitajući novine, sa decom se čujem telefonom, a najteže mi je što nema više naroda da se razgovaram - priča vremešni starac.

Foto: Informer

U selu Jasenovo, na nadmorskoj visini oko 1.200 metara, u pojedinim zaseocima najveća je visina snežnog pokrivača na teritoriji opštine Nova Varoš. Iako selo polako izumire, domaćinstva se gase, ipak ima i onih koji su ostali na vekovnom ognjištu da se bore sa surovom zimom i jakim mrazom.

Foto: Informer

Mladić Dušan Nedović (21), jedan je od retkih koji je odlučio da u nedrima planine osnuje porodicu, a jutros je poranio da sa traktorom provuče vozu i očisti seoski put koji je tokom noći sneg uveliko zavejao.

- Održavam svoj krak puta koji vodi do moje kuće u dužini oko 600 metara. Na pojedinim mestima na imanju nameti su prešli dva metra, a visina snega je oko 80 centimetara.Odlučio sam posle završene Poljoprivredne škole da ostanem ovde da žvim, bavim se stočarstvom i borim sa vremenskim neprilikama - rekao je Dušan.

Dok se snežna vejavica polako smiruje, probija se "zubato" Sunce iza zlatiborskih brda i najavljuje prestanak padavina. Spremni su planinci na hladne dane, koje ih po najavi meterorologa uskoro očekuju. Po njihovim rečima najvažnije je da su putevi prohodni, da bi bili povezani sa svetom, pa iako žive u najudaljenijim planinskim selima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set