• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.03.2023

21:33

PLANINA U ISTOČNOJ SRBIJI POZNATA JE PO BROJNIM LEGENDAMA! Jedna od njih nastala pod uticajem atmosferskih uslova

jugmedia.rs/pixabay

Vesti

PLANINA U ISTOČNOJ SRBIJI POZNATA JE PO BROJNIM LEGENDAMA! Jedna od njih nastala pod uticajem atmosferskih uslova

Podeli vest

Rtanj, planina koja se nalazi na istoku Srbije, poznata je po mnogim legendama i teorijama koje nikada nisu potpuno utvrđene, ali bude maštu čak i najvećim skepticima.

Na istoku Srbije, tačnije 200km jugistočno od Beograda, nalazi se planina koja odiše lepotom prirode - Rtanj. Kao pripadnica Karpata sa najvišim vrhom Šiljak (1565m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. 

Legende koje prate ovu geografsku lepoticu se prepričavaju generacijama, iako zapravo nijedna od njih nije zvanično potvrđena. Najpoznatija od njih govori o energetskom polju koje se nalazi na vrhu planine i koje ima visok nivo vibracije koji nekad pozitivno,a nekada negativno utiče na ljude, zavisno od njihove osetljivosti. Postoje i naučna objašnjenja za ovakve teorije, između ostalog najpoznatije je objašnjenje "rtanjskih efekata" koji se pojavljuje usled uticaja geometrije planine i atmosferskih uslova. 

Foto: Shutterstock

Planina Rtanj

Decenijama o Rtnju se prenose priče, sa kolena na koleno, koje govore o različitim teorijama koje opisuju mnoge događaje. Jedna od njig govori o letećim svetlećim kuglama koje nadleću vrh planine, a podsećaju na čudne letelice koje su povezivane sa tkz. "svemirskim brodovima" koji su začudili čak i najveće racionaliste. 

Foto: V. N.

Rtanj

Teorija koja je najpopularnija među omladinom je priča o zlatu i draguljima u samoj utrobi planine, a koja je verovatno vezana i za legendu o navodnom dvorcu čarobnjaka koji je postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago. Tragači za zlatom, koji su neumorno radili na tome da ga pronađu, su nekoliko puta dinamitom rušili kapelu posvećenu Svetom Đorđu i koja se nalazi na vrhu planine, u nadi da će uspeti da dođu do blaga za koje su bili uvereni da postoji. Kao i većina legendi, ova teorija se takođe ispostavila kao neosnovana, jer su tragači odlazili razočarani ostavljajući iza sebe ruševine.

Foto: V. N.

Do sada, sve legende i teorije nisu naučno dokazane, što ostavlja da oni koji žele da veruju odluče da li će nastaviti i maštati o tajnama planine Rtanj. Ona će ostati misterija koja privlači pažnju i inspiriše razne legende i teorije, ali i jedna od najlepših planina Srbije koja može ponosno da se pohvali očuvanim prirodnim baštinama. O posebnom ekološkom značaju ove planine govori i podatak da se na njoj nalaze mnoge vrte biljaka koje se ne mogu pronaći na drugim mestima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set