• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

27.02.2023

12:55

NOVOVAROŠKA SELA ODSEČENA OD SVETA! Noć bila teška, meštani ostali bez struje

B.Ilić

Vesti

NOVOVAROŠKA SELA ODSEČENA OD SVETA! Noć bila teška, meštani ostali bez struje

Podeli vest

Sneg koji intezivno pada od juče pre podne na teritoriji opštine Nova Varoš, zavejao je i odsekao od sveta planinska sela u podnožju Murtenice, Javora i Zlatara. Ekipa Informera razgovarala je sa zavejanim planincima.

U planinskim selima novovaroške opštine snežni nameti premašili su metar ipo, a većina zaseoka odsečena je od sveta. Gorštaci se volovima i traktorima od jutros bore da pročiste seoske sokake, a na prohodnosti glavnih puteva rade ekipe zimske službe.

- Noć je bila teška, juče smo pojačali mehanizaciju sa 12 na 17 mašina, a i teška mehanizacija je bila na najkriticnijim tačkama. Jutros je situacija dosta bolja i putevi su prohodni - rekao je Alen Mušanović iz Puteva Užice.

Malistralnim putem za Crnu Goru saobraćaj se odvija usporeno, a na snazi je zabrana za kamione sa prikolicom i teretnjake. Sneg i dalje neprestano pada, pa samim tim ga ima i na kolovozu.

Po rečima prvog čoveka opštine Nova Varoš, neće biti uvođenja vandredne situacije ni u jednoj mesnoj zajednici.

- Putevi se čiste svuda po priritetima traktorskim vozama i skipovima, verujem da će do kraja dana i najudaljeniji zaseoci biti prohodni. Veliki problem nam predstavlja pokidana elektro mreža, a trenutno nema struje u mesnoj zajednici Rutoši, Draglica, Seništa, Negbina i Bistrica, ali i u delu Draževića i Radojinje. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i to kraja dana se očekuje da će električna energija stići u sva domaćinstva - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine  Nova Varoš.

U zavejanim selima raštrkanim na padinama Murtenice visina belog pokrivača je 60, a na pojedinim mestima i do 80 centimetara. Meštanima sneg nije iznenađenje, a kroz osmeh kažu i bilo mu je vreme. Ističu da ih sneg nikad ne raduje, ali u ovo doba godine u ovim krajevima sneg je svakodnevnica.

- Sinoć je zbog jakog vetra drvo palo preko puta do moje kuće, ubrzo smo ga sklonili, ali je oluja i dalje nastavila. Tokom noći je napadalo oko pola metra novog snega. - rekao je Milan Žunić iz sela Kućani.

Volovskom zapregom i traktorskim vozama tradicionalno se čiste sokaci u ovom kraju. U Beloj Reci, najudaljenijem novovaroškom selu, situcija je najkriticnija, ali meštani ne očajavaju.

- Imamo svega, hrane, namernica, ne moramo u ovakvim uslovima nigde da idemo. Došlo je vreme da se i mi malo odmorilo, jer kada nema snega uvek smo u poslu - kaže Radosav Milojević iz Bele Reke.

Sneg i dalje veje u ovom kraju, a trenutna temperatura je jedan stepen ispod nule. U popodnevnim satima se očekuje prestanak padavina, nakon čega će, po rečima nadležnih, biti prohodna sva planinska sela.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set