• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.I.

15.03.2023

12:27

SREDNJOŠKOLCI IZ ČAJETINE URADILI NEŠTO IZUZETNO! Udruženim snagama zaštitili...

B.I.

Vesti

SREDNJOŠKOLCI IZ ČAJETINE URADILI NEŠTO IZUZETNO! Udruženim snagama zaštitili...

Podeli vest

Srednjoškolci iz Čajetine došli su na neverovatnu ideju u kojoj su ih podržali profesori i drugari. Odlučili su da pokrenu postupak zaštite dva hrastova stabla u školskom dvorištu, stara preko dva veka, koji se smatraju simbolima škole.

Nakon što je posečen jedan hrast u dvorištu Ugostiteljsko - turističke škole u Čajetini, koji je predstavljao opasnost po školsku zgradu, grupa učenika uz podršku profesorke i učeničkog parlamenta odlučila je da pokrene postupak zaštite za druga dva hrastova stabla, za koja se smatra da su simboli ove i susedne obrazovne ustanove.

- Jedan od hrastova je ispred zgrade škole, dok je drugi u dvorištu Osnovne škole "Dimitrije Tucović". Pored ova dva hrasta postojao je još jedan koji je nedavno odsečen, jer je predstavljao opasnost po zgradu i učenike. Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije za ova dva stabla procenili su da su u dobrom stanju i da ne predstavljaju opasnost. Iz tog razloga na inicijativu učeničkog parlamenta odlučili smo da pokrenemo postupak zaštite ova dva hrasta - kaže profesorka Sofija Pavlović Luković.

Iz Zavoda su istakli da iako su stabla u dobrom stanju, treba ih obezbediti na neki način, bez obzira da li će ući u postupak zaštite ili ne. Pod granama ovog drveća čajetiniski osnovci i srednjoškolci provode najviše vremena tokom malih i velikih odmora, naručito kada je lepše vreme.

Foto: B.I.

Hrast star dva veka

- U monografijama Čajetine smo naišli na stare slike, dok još škole nisu sagrađene, a ova dva stabla su i tada postojala. Generacije i generacije prošle su kroz ove dve obrazovne ustanove, a hrastovi i dalje čuvaju sećanje na prošla vremena - dodaje profesorka.

Postupak zaštite pokrenuli su tako što su podneli zahtev Zavodu za zaštitu prirode Srbije, od koga su ubrzo dobili odgovor da je ušao u plan za ovu godinu i da će o narednim koracima biti obavešteni.

Hrastovi će i dalje nastaviti svoju tradiciju, a meštani Čajetine i prvenstveno učenici osnovne i srednje škole moći će, kao i do sada, da uživaju u hladu pod njihovom krošnjom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set