• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/opanak.rs

19.03.2023

10:05

O SREDNJEM SINU KNEZA LAZARA JE ZABRANJENO PRIČATI! Izbrisan je iz pamćenja naroda i srpske istorije, evo i zbog čega

printskrin/youtube.com

Vesti

O SREDNJEM SINU KNEZA LAZARA JE ZABRANJENO PRIČATI! Izbrisan je iz pamćenja naroda i srpske istorije, evo i zbog čega

Podeli vest

Knez Lazar je sa svojom suprugom Milicom imao osmoro dece, pet ćerki i tri sina, a srednji sin Vuk nije ostao zapamćen u istoriji Srbije zbog svađe sa rođenim bratom.

Vuk Lazarević je drugi od ukupno tri sina koje je Sveti knez Lazar dobio sa Milicom, pored pet ćerki koje su imali.

Prvi sin, Stefan, postao je despot i jedan od najprosvećenijih vladara svog doba. Treći, Dobrivoje, umro je kao odojče. A Vuk, iako je odigrao važnu ulogu u događajima na početku XV veka, pao je u zaborav od strane naroda. 

Najstariji Stefan će postati poznat u istoriji kao despot Stefan Lazarević, prosvećeni i učeni vitez evropskog kalibra koji je prestonicu po prvi put u našoj istoriji preneo u grad na ušću Save u Dunav.

Foto: printskrin/youtube.com

Manastir Manasija - zadužbina despota Stefana Lazarevića

Vuk je izbrisan iz pamćenja i iz istorije. O njemu se skoro ništa neće učiti u istorijskim udžbenicima. Tek usputno se ponegde spomene, prilikom pojašnjavanja konteksta Stefanove protorenesansne prozne pesme "Slovo ljubve" koja je njemu, veruje se, i bila upućena.

Porodica kneza Lazara

 

Sveti srpski knez Lazar sa svojom suprugom Milicom imao je ukupno osmoro dece. Naša istorija pamti da mu je kneginja Milica, koja je poreklo vukla od Vukana, najstarijeg sina velikog župana Stefana Nemanje, rodila pet ćerki pre nego što će na svet 1377. godine doneti Stefana, prvog muškog potomka. Nakon njega rodio se Vuk, a potom i Dobrivoje.

Nažalost, o Vuku Lazareviću se i ne zna previše. Zna se da je na svet došao oko 1380. godine, kao i da je krajem devedesetih godina zajedno sa svojim starijim bratom Stefanom, majkom Milicom i monahinjom Jefimijom učestvovao u vlasti nad zemljama koje su ostale nakon knez-Lazareve smrti.

Zna se i da je sa Stefanom, te Grgurom i Đurađem Brankovićem učestvovao u Bici kod Angore, kada je tatarski kan Tamerlan uništio osmanlijsku vojsku. Stefan je spasio život Bajazitovom sinu Sulejmanu.

Braća su se nakon toga zaputila u Carigrad gde je Stefan okrunjen titulom despota od strane cara Jovana VII Paleologa, nakon čega su se u Srbiju vratili morem, preko Zete, gde su odseli kod njihovog zeta Đurađa Balšića.

Zavist prema rođenom bratu

Verovatno je već negde u tom periodu počelo da se "kuva" u Vukovoj glavi. Možda je već tada sa zavišću počeo da gleda na Stefana koji je bio slavan vitez koga je Tamerlan hvalio zbog smelog spasavanja mladog Sulejmana iz ruku neprijatelja zabijanjem svojih crnih oklopnika klinom pravo među Tatare, naslednik kome romejski vasilevs daje najviše zvanje ispod imperatorskog, mladi mudrac koga sve učene glave cene zbog vizije.

Možda je sebe smatrao bednim drugim sinom velikog oca, ni po čemu poseban, osuđen na opskurnost. Nije li i Stefan Prvovenčani bio drugi sin, koji je uspeo da pobedi starijeg Vukana? Nisu li i potonji Nemanjići često zbacivali svoju stariju braću? Nisu li svi poslednji vladari iz tog doma bili potomci Uroša, najmlađeg sina Stefana Prvovenčanog? Nije li Dušan bio unuk Milutina, drugog sina? Zašto on mora da ostane u senci Stefana, kada je toliko bolji i sposobniji, samo zato što je drugi po redu?

Foto: www.spc.rs

Knez Lazar

Ne možemo pouzdano da znamo da je Vuk zaista tako razmišljao, ali ako jeste onda su ga događaji koji su usledili neposredno po povratku u Kruševac mogli samo razbesneti i pomračiti mu um.

Ubrzo je Đurađ Branković nagovorio Turke da udare na Lazareviće, zabrinut zbog njihovog sve većeg uticaja i moći. Pošto titulu kneza samo car može da dodeli, a Uroš V je umro pre nego što ju je Đurađev otac Vuk dobio, ovaj je bio samo "gospodar" dok je Lazar bio knez; sada je Lazarev sin dobio od drugog cara titulu despota, a on je i dalje samo gospodar.

Sasvim dovoljno za izdaju i građanski rat, zar ne? Potom Đurađ sa Turcima napada Lazareviće. Vuk zapoveda većim odredom koji udara na Brankovića, ali ga ovaj desetkuje i ostavlja sa samo dvadesetak vojnika. Stefanov manji odred, pak, uništava Turke.

Izdaja Vuka Lazarevića

Vuk tada raži od Stefana deo teritorije kojom će samo on da vlada. Stefan, naravno, čovek od vizije i pameti, odbija. Komadanje zemlje je nepromišljena stvar koju neko može da izvede u bilo kom trenutku.

Potom Vuk odlazi kod Sulejmana, koji vlada evropskim delom Osmanlijskog carstva i traži pomoć. Ali, kneginja Milica uspeva da izdejstvuje da ovaj ne podrži njenog drugog sina.

Foto: wikipedia

Carica Milica

I zaista, Sulejman ne čini ništa. Barem ne dok Stefan nije počeo da se zbližava sa Ugarskim kraljevstvom čiji vladar Žigmund daje Stefanu najprestižniju titulu viteza Zmaja Prvog reda čime on ulazi u izabrani krug branitelja hrišćanstva.

Tada Vuk uspeva da ubedi Sulejmana da je Stefan postao ugarski podanik, a da će on, ako dođe na vlast, biti samo i isključivo turski vazal.

Vuk na čelu turske vojske i drugih nezadovoljnih sunarodnika upada u Srbiju, pridružuje im se Đurađ Branković, uspevaju da dođu do Beograda i Stefan pristaje na podelu zemlje. Vuk dobija jug, Stefan sever sa Beogradom. Šta više, Vuk dobija i polovinu prihoda sa Stefanove zemlje.

Ovo traje jako kratko, zapravo, pitanje je da li je ovaj dogovor imao ikakvu primenu, pošto oba brata ulaze u turski građanski rat. Na jednoj strani je Sulejman, na drugoj je Musa. Braća su sada sa Musom, koji je Stefanu obećao da će mu vratiti svu zemlju u zamenu za borbu na njegovoj strani.

No, Musa je i Vuku obećao da će sve da zadrži. Vuk shvata kakvu igru Musa igra i sklapa savez sa Sulejmanom. Musa saznaje za zaveru i planira da pogubi Vuka. U tom momentu Stefan biva dobar i požrtvovan brat koji jamči za Vuka i spasava mu život. On, međutim, beži Sulejmanu koji iz bitke izlazi kao pobednik.

I tako, Vuk se sa sestrićem Lazarom Brankovićem kreće put Srbije kao pobednik, ali ga zarobljavaju Musine straže. Moli za milost, ali ga Musa ne sluša. Biva pogubljen 1410.

Despota Stefana Lazarevića pamti istorija

Despot Stefan se vraća u Beograd. Bio je na strani poraženih, ali nije izgubio. Istorija ga je zapamtila u pozitivnom svetlu, kao i srpski narod.

Narod je istovremeno bio vrlo svirep prema Vuku Lazareviću. Oba brata su ratovali i za sebe i za Turke u jednom krajnje turbulentnom periodu, i obojica su činili sve da osvoje vlast i da se na njoj održe.

Foto: Tanjug

Despot Stefan Lazarević

Istina, Stefan je najverovatnije ipak bio vizionar za razliku od Vuka koji nije shvatao da država mora da ostane nepodeljena ako će da opstane, i da je to jedini način da se Turci proteraju načisto. Takođe, Stefan nije s Turcima ratovao protiv Vuka, već je bilo obrnuto, mada se može reći da je Stefan šurovao s Musom protiv Vuka da bi dobio svoju zemlju nazad.

U svakom slučaju, lako je iz ove perspektive suditi. To ne menja činjenicu da Vuk ipak jeste jedan od simbola naše propasti ali ne i glavni krivac Nahuškao je neprijatelja na rođenog brata u istorijskom trenutku kada je jedinstvo bilo od najveće važnosti.

Srpski narod je osetio ovakvu izdaju stotinama vekova posle života Vuka Lazarevića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
prosigoj

pre 1 godinu

Dobrovoj je bio najstariji Lazarev sin iz prvog braka, pre Milice. Bio je jedan od vojskovođa u bici na Kosovu. Zajedno sa Lazarem je pogubljen, odsečene su im glave. Njegovi zemni ostaci nalaze se u manastiru Manasija.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set