• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/opanak.rs

24.03.2023

12:27

KAMENO SRPSKO SELO JEDINSTVENO U SVETU! Nestvarna priča o mestu koje je odolelo vremenu

printscreen

Vesti

KAMENO SRPSKO SELO JEDINSTVENO U SVETU! Nestvarna priča o mestu koje je odolelo vremenu

Podeli vest

Selo Gostuša, koje se nalazi na obroncima Stare planine, je jedinstvena ambijentalna celina koja predstavlja zaštićeno bogatstvo Srbije.

Selo Gostuša ili Kameno selo nalazi se na 700 metara nadmorske visine i predstavlja deo parka prirode Stara planina.

Specifičnost neobičnog mesta koje krasi istočnu Srbiju je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju.

Zanimljiva i nesvakidašnja priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta.

Razlog leži u kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine.

Foto: printskrin/youtube.com

Kuće u selu Gostuša

Tu je i činjenica da se ne radi o jednoj, dve ili tri kuće. Radi se o čitavom selu u kojem je nekada živelo oko 1.500 stanovnika, a danas svega stotinak. Zbog toga ovo staroplaninsko selo predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i prirodni i kulturno-istorijski spomenik na čijoj zaštiti, istraživanju i promociji se radi nekoliko godina unazad.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

Ova tehnika se vekovima unazad koristila u Gostuši, a rezultati govore sami za sebe.

Foto: printskrin/youtube.com

Gostuša

Oni se ogledaju u kućama koje iako stare i trošne, i dalje ne podležu zubu vremena. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Projekat istraživanja za potrebe proglašenja sela Gostuša za prostornu kulturno-istorijsku celinu - čiji je nosilac niški Zavod, podržan je od Ministarstva kulture i informisanja sa nešto više od dva miliona dinara i predstavlja važan korak u zaštiti i promociji ovog mesta. Gostuša trenutno ima status prethodne zaštite po Zakonu o kulturnim dobrima.

Kameno selo Gostuša je poznato i po prirodnim lepotama koje ga okružuju.

Foto: printskrin/youtube.com

Veliki potencijal kamenog sela ogleda se i u okruženosti i blizini mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava ovog dela Srbije. To je pre svega prelepa Stara planina, a u blizini je i Pirot sa raznovrsnim materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem.

Ako se svemu tome dodaju i ukusni gastronomski specijaliteti ovog dela Srbije, od kojih se posebno izdvaja čuveni pirotski kačkavalj, razlozi za posetu ovoj jedinstvenoj lokaciji u Srbiji mogu samo da postanu brojniji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set