
S.T.
VRANJSKI KOLAČ CRVENAC! Aktuelan za vreme posta čak i u restoranima (FOTO)
Crvenac, stari vranjski slatkiš, ponovo je aktuelan u ovdašnjim poslastičarama i kafanama, ali i mnogim domaćinstvima, naročito u vreme posta, jer se sprema na vodi.
Vranjski slatkiš pod nazivom "crvenac" postao je ponovo aktuelan kako u domaćinstvima, tako i u poslastičarnicama, restoranima i kafanama.



Sunčica Mladenović iz Vranja priča da čak i njena deca ovaj slatkiš vole. Ona uživa da ga često priprema, zato što se brzo sprema.
- Dovoljno je samo da se u šerpu sipa litar vode, a kada provri u nju treba dodati 300 grama šećera. Čim se otopi u tu masu treba sipati i dva ekstrakta od maline i dobro promešati.
Kada voda ponovo počne da vri treba dodati i 150 grama kukuruznog skroba ili nišeste brašno - objašnjava Mladenovićeva.
Ovu masu treba kuvati još tri do četri minuta, a potom je treba izručiti u male posudice ili pleh na čijem dnu su stavljene usitnjene jatke od oraha. Oni koji vole orah u ovoj poslastici, mogu da stave u još jedan ili dva sloja.


- Umesto oraha može da se stavi i alva, a odozgo da se dekoriše medom. Retko kada to činim zato što mi volimo crvenac isključivo u kombinaciji sa orasima - priča ova Vranjanka.
Domaćica navodi i da se ova poslastica u restoranu služi od novembra do aprila, kao i da je
najaktuelnija u vreme posta.