• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

22.04.2023

15:11

ANITA JE OSTALA NEPOKRETNA, IPAK POSTOJI ŠANSA DA PROHODA! Sve nade polaže u operaciju na Tajlandu, ALI TAMO NE MOŽE SAMA!

V.N.

Vesti

ANITA JE OSTALA NEPOKRETNA, IPAK POSTOJI ŠANSA DA PROHODA! Sve nade polaže u operaciju na Tajlandu, ALI TAMO NE MOŽE SAMA!

Podeli vest

Anita je nesrećnim slučajem postala nepokretna padom sa drugog sprata, sada joj je potrebna pomoć za operaciju.

Anita Pager (26) iz Mužlje kod Zrenjanina, nesrećnim sticajem okolnosti pala je pre pet godina sa drugog sprata zgrade u Segedinu gde je studirala i nakon ozbiljne povrede kičmene moždine ostala nepokretna. Da bi prohodala, potrebna je operacija koja se izvodi na Tajlandu, a novac bi trebalo da se sakupi najkasnije do 8. maja, slanjem broja 1425 na 3030!

Anita je prilikom pada zadobila teške prelome, slomila je peti, cervikalni pršljen kičmene moždine, lopaticu, karlicu na dva mesta, a zbog oštećenja pluća bila je oko mesec dana na respiratoru u Segedinu.

Sada redovno odlazi na rehabilitaciju u Sentu gde ju je doktorka upoznala sa metodom epiduralne stimulaciju koja može da joj pomogne da ponovo prohoda.

- Ta metoda radi se na Tajlandu. U pitanju je mali uređaj koji se ugrađuje iznad zaštitnog omotača kičmene moždine i tako pojačava signale iz mozga, potom ih šalje na odgovarajuća motorična područja ispod nivoa povrede-objašnjava Anita za Informer.

Operacija na Tajlandu košta 16 miliona dinara

Ukupna suma koja je potrebna za ovaj operativni zahvat je 16 miliona dinara. Od tog novca, do sada je sakupljeno 32 odsto, a vreme neumitno teče, jer Anita mora da bude do 27. maja na Tajlandu.

- Najkasnije do 8. maja novac bi trebao da se sakupi, pošto sređivanje papira, za osiguranje, vizu i kupovina avionske karte iziskuje vreme između 4 i 5 nedelja.

Nada su mi ljudi dobre volje koji imaju mogućnosti da pomignu-navodi ona.

- Doktori su mi rekli da ću ostati zauvek nepokretna i da prihvatim to. Ja noge, ipak, mogu da pomeram. Posle povrede u Segedinu, provela sam oko nedelju dana na Institutu za osrtppediju Banjica, nakon toga su me prebacili u zrenjaninsku bolnicu gde sam bila dva meseca, a onda i četiri meseca u banji Rusanda u Melencima-kaže ova devojka.

Foto: V.N.

 

U trenutku povrede, Anita je bila studentkinja druge godine Fakulteta za socijalno obrazovanje Univerziteta u Segedinu, Odseka za zdravstvene nauke, na smeru Zdravstvena nega pacijenata. Imala je svoje snove i ambicije koji su prekinuti padom sa drugog sprata jedne zgrade u Segedinu 2018. godine. Da bi joj se pomoglo da otputuje na operaciju i ponovo prohoda, potrebno je da se ukuca 1425 na 3030. Cena SMS poruke je 200 dinara, PDV se ne naplaćuje.

Snaga je u glavi

Posle teške povrede i borbe da opet prohoda, ova mlada žena prekida studije i snagom volje redovno vežba, ne odustaje.

- Snaga je u glavi. Vežbam 5 sati dnevno. U invalidskim kolicima sam, ali se krećem uz pomoć hodalice. Vreme kvalitetno trošim, pravim nakit od polimerne gline, imam profil na instagramu i prodajem ga. Tako razvijam finu motoriku, to mi pomaže i daje mi dodatnu snagu i motiv da ne odustanem u ovim teškim trenucima-priča Anita za informer koja posle traume i povreda želi da nastavi da studira psihologiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set