• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.05.2023

17:33

OČEKUJE SE PORAST REKE SAVE KOD ŠAPCA! Nezapamćene poplave zadesile region - Prete veliki porasti vodostaja u Srbiji!

Vesti

OČEKUJE SE PORAST REKE SAVE KOD ŠAPCA! Nezapamćene poplave zadesile region - Prete veliki porasti vodostaja u Srbiji!

Podeli vest

Zbog kiše koja neprestano pada već dva dana, u Hrvatskoj su uvedene vandredne mere od poplava nakon što je juče ujutru nivo Une na vodomernoj stanici iznosio skoro četiri metra iznad redovne odbrane od poplava. Kako Sava neće moći da primi veliku količinu vode, doći će do porosta vodostaja ove reke duž celog njenog toka, pa se u petak i subotu očekuje da taj talas stigne i do Šapca.

Najgora situacija je na području hrvatskog grada Obrovca, gde je reka Zrmanja imala rekordan vodostaj i izlila se preko zaštitnog zida. Vatrogasci i pripadnici civilne zaštite sa čamcima za evakuaciju upućeni su u opštini Grača, gde se izlila reka Otuče.

 


Hidrolog Dejan Vladiković za Informer kaže da je na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine za veoma kratko vreme pala mnogo veća količina padavina nego kod nas, što je prouzrokovalo brz porast reka.


- Republički hidrometeorološki zavod nije izdao upozorenje na opasnost od povećanje vodostaja na našim rekama, ali zbog situacije u regionu mi nastavljamo da pratimo stanje i vodimo računa kako bismo mogli da reagujemo - kaže Vladiković i dodaje:
- Narednih dana se očekuje porast Save koja će svoj maksimum  dostići kod Šapca u petak i subotu, pa će na snazi biti redovne mere od poplava ali se ne očekuju veći problemi. Za dalju regulacija vode na Dunavu biće zadužen hidroelektrana Đerdap koja će da otpušta vodu.

 

 


I na teritoriji Republike Srpske obilne majske kiše uticaće na porast vodostaja, pogotovo na Uni, Sani i Vrbasu, dok se i u Hercegovini očekuju jake padavine koje mogu dovesti do porasta reke Drine.


- Stanje nije alarmantno. Sve zavisi od količine kiše koja će pasti u susednoj Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ali će pojačan rad hidroelektrana uspeti da održi vodostaj reke Drine u normali - napominje hidrolog Vladiković.


U Republici Srpskoj je na snazi redovno stanje odbrane od poplave, najkritičnije je u Novom Gradu i Prijedoru gde su se otpadne vode izlile na saobraćajnice, ali su svi putevi prohodni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set