• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

06.06.2023

14:43

TURCI GA ISEKLI NA KOMADE, ALI NJEGOVO IME JE OSTALO U VEČNOSTI! Na današnji pre 208 godina u Boju na Ljubiću Tanasko Rajić se BORIO DO SMRTI!

Rina

Vesti

TURCI GA ISEKLI NA KOMADE, ALI NJEGOVO IME JE OSTALO U VEČNOSTI! Na današnji pre 208 godina u Boju na Ljubiću Tanasko Rajić se BORIO DO SMRTI!

Podeli vest

Pre tačno 208 godina, na današnji dan odigrao se Boj na Ljubiću, najvažnija bitka u Drugom srpskom ustanku. TUR

Čuveni junak Tanasko Rajić tog juna ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću. Dok se njegova vojska, pred najezdom Turaka razbežala, on topove nije hteo da ostavi. Bio je Karađorđev barjaktar i prijatelj i jedan od najvećih boraca oba srpska ustanka protiv Turaka.

Rođen 1754. godine u srcu Šumadije u selu Stragari. Kao Karađorđev barjaktar dokazao se u bojevima za Rudnik i Jagodinu, ali Boj na LJubiću kod Čačka u Drugom srpskom ustanku upisao je ime ovog heroja u večnost.

Foto: RINA

 

- Kad su Turci razbili srpske redove, na brdu je ostao samo Tanasko čuvajući topove. Sa jataganom u jednoj i kuburom u drugoj ruci sa neprijateljem se borio do smrti, kako bi sačuvao topove, ali nije uspeo i život je dao za otadžbinu na LJubiću. Prema pričama koje se decenijama prenose sa kolena na koleno, Turci su Tanaska isekli na komade, a njegovu glava preneta je u manastir Voljavču, gde je sahranjena i tu i danas počiva“, izjavio je za RINU, Dragan Radičević iz sela Stragari.

Tanaskova junačka pogibija kao da je dala snagu tadašnjim srpskim borcima za slobodu i na kraju u ovom boju izvojevana je pobeda. To je podiglo ugled kneza Miloša u narodu i probudilo nadu. U brojnim spisima stoji da Miloš Obrenović nikada nije zaboravio Tanaska Rajića niti njegov hrabri čin.

- O tome svedoči i jedna anegdota, ispričana decenijama kasnije kada se knez Miloš, već u poznim godinama života, spremao za put za Čačak. Oficir iz pratnje ga je pitao da li želi u kolima da leži ili sedi, imajući u vidu da je knez već bio jako bolestan, a Miloš mu je na to odgovorio „Neću ni ležati ni sedeti, nego ću stajati, jer sad prolazimo pored LJubića, navodi se u istorisjkim spisima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set