• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.06.2023

12:34

DANAS JE ZABELEŽEN PRVI TROPSKI DAN! U ovim gradovima Srbije biće i do 36°C, evo kakvo vreme nas očekuje u narednom periodu

Tanjug

Vesti

DANAS JE ZABELEŽEN PRVI TROPSKI DAN! U ovim gradovima Srbije biće i do 36°C, evo kakvo vreme nas očekuje u narednom periodu

Podeli vest

Srbija je pod utucajem anticiklona sa centrom iznad Apeninskog poluostrva, pa je vreme stabilno i sunčano.

Nakon veoma svežeg maja i veoma promenljivog juna, u mnogim predelima Srbije i u Beogradu juče je zabeležen prvi tropski dan, jer je maksimalna temperatura dostigla, pa i prešla 30°C, a pred nama je nekoliko tropskih dana sa vrlo visokim temperaturama.

Pored Beograda, najtoplije je bilo u Vojvodini i u Podrinju, uz temperature od 31°C.

Inače, ovo je jedan od najkasnijih perioda kada je temperatura prvi put dostigla ili prešla 30°C. Inače, zabeleženo je ranijih godina da je već u ovom periodu temperatura dostizala i rekordnih 37-38°C.

Srbija je pod utucajem anticiklona sa centrom iznad Apeninskog poluostrva, pa je vreme stabilno i sunčano. Istovremeno, pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapadvremea, pristiže nam sve toplija vazdušna masa sa jugozapada, poreklom sa severa Afrike.

U Srbiji će sve do petka biti sunčano i tropski toplo.

Jutarnja temperatura biće od 12 do 18°C, dok se u centru Beograda očekuju minimalne temperature koje se neće spuštatai ispod 20°C, tako da se do subote na području Beograda očekuju i tropske noći, što su prve takve noći ove godine. Tropskih noći od četvrtka do subote biće i u mnogim gradovima Vojvodine, uz minimalne temperature od 22°C, pa će ti gradovi uz Beograd imati najviše minimalne vrednosti.

Maksimalna temperatura biće danas od 28 do 32°C, u Beogradu do 31°C. U sredu će biti još toplije, maksimalna temperatura od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C.

Najvreliji dani biće četvrtak i petak, maksimalna temperatura biće od 32 do 36°C, lokalno i do 37°C.

Foto: Informer DN

Najtoplije narednih dana biće u delovima Vojvodine, Podrinje i Kolubarskog okruga, a najtopliji gradovi biće Subotica, Novi Sad, Sombor, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Valjevo i neka druga mesta ovih područja, a među najtoplijim gradovima biće i Beograd, jer se u četvrtak i petak očekuje oko 35°C.

Sunčano vreme, pratiće i veoma visoke vredosti UV zračenja sa vrednostima indeksa i do 9, pa se u periopdu od 10 do 16 časova preporučuje izbegavanje izlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Petak će kao najtopliji dan u ovoj sedmici doneti i destabilizaciju atmosfere, uz pad vazdušnog pritiska i narušavanje termičkog grebena. U toku večeri u severozapadnim, a tokom noći i u centralnim predelima očekuje se prodor hladnog fronta, uz pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se opasnost od grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima. Jugoistočni vetar biće u skretanju na jak severozapadni.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prodor hladnog fronta doneće za vikend i osetno svežije vreme, pa će temperature biti u padu za oko 10 stepeni. Maksimalna temperatura za vikend u većem delu Srbije od 23 do 27°C, u Beogradu ok0 25°C, a toplije biće samo u Negotinskoj Krajini, maksimalna temperatura od 27 do 29°C.

Ipak, temperature će u svim prdelima Srbije za vikend biti ispod 30°C, tako da će u svim predelima doći do prekida aktuenog toplotnog talasa, prvog ove sezone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set