• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

23.08.2023

09:30

(VIDEO) Uz ovu melodiju Srbi se žene, slave, ratuju i umiru! Znate li kako je nastala?

J.M.

Vesti

(VIDEO) Uz ovu melodiju Srbi se žene, slave, ratuju i umiru! Znate li kako je nastala?

Podeli vest

U čast srpkoj vojsci koja je u avgustu 1914. prvi put pobedila nadmoćne austrogarske snage na Ceru, Stanislav Binički, tada dirigent vojnog orkestra, komponovao je ovu melodiju uz koju se Srbi i danas raduju, žene, vesele, ali i ratuju i sahranjuju...

Koračnica "Marš na Drinu“ nastala je 1914. godine u Valjevu, gde se kompozitor Stanislav Binički našao sa Vrhovnom komandom vojske Kraljevine Srbije.

Kompozicija je posvećena prvoj pobedi srpske nad austrougarskom vojskom u Prvom svetskom ratu, kada su vojnici crveno-crne monarhije do nogu potučeni na Ceru.
Tačno vreme i mesto nastanka legendarnog marša utvrdio je pre desetak godina Zdravko Ranković iz Valjeva, koji je pronašao autentično svedočenje o nastanku "Marša na Drinu".

- Dimitrije Đorđević iz Paraćina, nekadašnji vojni muzičar, pre pola veka ostavio je pisani trag da je "Marš na Drinu" komponovan u Valjevu 1914. godine, gde se Binički zatekao sa Vrhovnom komandom. Kao vojni muzičar srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata, učenik Biničkog i njegov stalni pratilac, izneo je podatak da je marš komponovan kada je Kombinovani puk,
pod komandom pukovnika Milivoja Stojanovića, u hrabrom naletu preko Drine proterao nadmoćniju austrougarsku vojsku. Marš je Binički posvetio tom puku i njegovom komandantu - posvedočio je Ranković.

"Marš na Drinu" prvi put je javno izveden u Kragujevcu 1915. godine, u prisustvu vojvode Radomira Putnika, tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije, kao i mnogih ličnosti iz vojnog i državnog vrha, i stranih diplomata.

Kasnije je na Solunskom frontu, kao i u vreme turneje srpske vojne muzike po Francuskoj, "Marš na Drinu" dostigao ogromnu popularnost, pa su ga izvodili i orkestri savezničkih armija.

Kompozitor Stanislav Binički umro je 1942. godine, a prošle godine dobio je spomenik u Kruševcu, u čijoj je blizini rođen, odnosno u selu Jasika.

Binički je i autor prve srpske opere "Na uranku".

Cerska bitka, podsetimo vođena je od 16. avgusta 1914. godine na širokom prostoru planine Cera, sve do 24. avgusta, kada je sprska vojska oslobodila Šabac i isterala Austrougarsku vojsku iz ovog grada.

A ko je pisao tekst?

Sasvim je zanimljivo da su stihovi za kompoziciju "Marš na Drinu" nastali tek 1964. godine, a autor je Miloje Popović Kavaja, književnik i publicista, koji je u jednom intervjuu opisao kako je čuvena kompozicija dobila reči.

- Godine 1964. obeležavala se 50. godišnjica Cerske bitke, prve pobede savezničke strane u Velikom ratu, herojske epopeje srpskog naroda. Ja sam tada bio novinar, ali i predsednik volonter OKUD "Ivo Lola Ribar" i hteli smo da naš hor, pod upravom Dušana Maksimovića Dumaksa, izvede slavnu kompoziciju, da bismo ustanovili da reči za nju ne postoje i da se u nekim
prilikama izvodi uz nekoliko rodoljubivih stihova Đure Jakšića, tek toliko da se zadovolji potreba za stihovima. Tako sam se ja usudio da pokušam da napišem reči koje bi bile tumač šta je svojom muzikom rekao Binički - ispričao je Popović.

On je kasnije otkrio da su mu mnogi, poznati političari i javne ličnosti i prijatelji govorili: "Bio si
direktor Sava centra, direktor Kulturnog centra u Njujorku, napisao ove i one knjige, uradio ovo i ono, ali ćeš ostati upamćen, ako sudbina hoće, samo po "Maršu na Drinu". Možda su u pravu."

 

Ovu kompoziciju izvodili su i mnogi domaći i strani muzičari. Pogledajte neke: 


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set