• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

14.09.2023

13:25

Vranje ne zaboravlja hrabre žene Škotske! Odata počast heronima koje su lečile ranjene srpske vojnike! (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

Vranje ne zaboravlja hrabre žene Škotske! Odata počast heronima koje su lečile ranjene srpske vojnike! (FOTO)

Podeli vest

Na platou ispred Doma zdravlja, kraj spomenika "Žene Škotske" odata je počast heronima koje su lečile ranjene vojnike i ovdašnje stanovništvo tokom Prvog svetskog rata.

U mesecima nakon Prvog svetskog rata, grad je praktično bio bez lekara.  U Vranje tada dolaze pripadnice Bolnice škotskih žena ili kako su ih Vranjanci zvali "Jedinica Amerika", predvođene doktorkom Izabel Emsli Haton, postavivši temelje zdravstvenog sistema u Vranju. 

One su lečile ranjenike, povratnike sa Solunskog fronta i hrabro se borile protiv epidemija španskog gripa, a potom i pegavog tifusa. 

Jedanaest lekara i 40 medicinskih sestara, najzaslužniji su za obnovu rada vranjske Bolnice. Dr Haton i njene saradnice Vranje pamti i čuva kao svoje, a ovdašnja Medicinska škola nosi upravo ime dr Izabel Emsli Haton. 

Medicinsku školu "Dr Izabel Emsli Haton" u Vranju posetili su gosti iz Škotske, poštovaoci i potomci lekarke dr Elsi Inglis sa članicama istoimenog udruženja. Među potomcima je bilo 14 žena I jedan muški potomak doktorke Haton.

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović, gostima je poželela srdačnu dobrodošlicu i podsetila na veliku humanost i požrtvovanost pripadnica Škotske ženske bolnice u toku i posle Velikog rata u Vranju. 

- Veoma je značajno da se naglasi da je Dr Izabel Emsli Haton tokom boravka u Vranju sa svojim saradnicima, lečila ne samo ranjenike i bolesnike iz rata, već i ovdašnje meštane,  koji su zahvaljujući tom negovanju uspeli da prežive.  Da Vranje i Vranjanci to ne zaboravljaju, pokazuje i naziv ove škole koja nosi ime slavne dr Izabel Emsli Haton, kao i da to da svakog 24. oktobra, ovde u Vranju, odajemo počast velikim heroinama koje su dale nemerljiv doprinos tokom i posle Velikog rata - rekla je Jovićeva. 

Na skupu je pročitana i čestitka gradonačelnika Edinburga, u kojoj se između ostalog zahvaljuje građanima Vranja na očuvanju i negovanju  sećanja na pripadnice Škotske ženske bolnice. 

U okviru posete Vranju gosti su položili cveće na spomenik "Žene Škotske" ispred Doma zdravlja.
Bez sumnje, ono što su žene Škotske učinile za ovdašnje ljude, hrabre borce sa fronta, jedan je od najsvetlijih primera u istoriji Vranja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set