• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

11.10.2023

14:47

Ruski Kozaci u amanet srpskoj braći! Protutnjao je vek od izgradnje "Ruskog puta" doneo je život na jug Srbije

Arhiva Vranje

Vesti

Ruski Kozaci u amanet srpskoj braći! Protutnjao je vek od izgradnje "Ruskog puta" doneo je život na jug Srbije

Podeli vest

Na inicijativu Ruskog doma, a uz podršku Srpsko - ruskog humanitarnog centra u Nišu, organizovana je ekspedicija pod nazivom „Ruski put – 2023“.

Ekspedicija je pokrenuta povodom 100. godišnjice od izgradnje planinskog puta Vranje-Bosilegrad, poznatijeg kao Ruski put, u želji da se skrene pažnja javnosti na doprinos Rusa razvoju Srbije, te rusko istorijsko nasleđe na ovim prostorima.

Foto: S.T.

 

 

Ruski put na jugu Srbije gradili su ruski kozaci, pre jednog veka, a i danas je veoma važna saobraćajnica koja je od značaja za područje Vranja.

Prema pisanim tragovima i priči meštana, put je gradilo oko 5.000 kozaka u periodu od 1921. do 1925. godine.

Ovaj put ide od sela Korbevac kod Vranjske Banje, preko Sebevranja, Klisurice, Nesvrte i stiže do Krive Feje, a zatim preko Besne Kobile, nastavlja ka Bosilegradu, sve ukupno u dužini od 70 kilometara.

Foto: S.T.

 

 

Put je kroz vrleti Južne Srbije izgradila od 1921. do 1925. godine čuvena Kubanska kozačka divizija, čiji je komandant bio belogardejski general Vasiljij Logvinov.

Mnogi od kozaka koji su pod osvetom komunističkih vlasti uspeli da prebegnu u Srbiju, ovde su dali živote radeći na izgradnji saobraćajnice.

Ruski put bio je u to vreme glavna veza Južne Srbije i Istočne Bugarske, a nakon kapitulacije, bugarska vojska se upravo njime povukla u jesen 1944. godine sa juga Srbije koji je bila okupirala.

Put je i danas u upotrebi, ali je deonica preko Besne Kobile od tucanika i zimi je neprohodna osim za kamione i terenska vozila rudnika “Grot” u Krivoj Feji.

Mnogi od ruskih kozaka koji su ga gradili dali su svoje živote jer je rad bio iscrpljujući, a teren nepristupačan i planinski.

Foto: S.T.

 

 

U selu Korbevac i na Besnoj Kobili kozacima su podignuti spomenici, kao večni spomen na ono što su uradili i dali srpskom narodu.

- Kubanska kozačka divizija, braći kozacima stradalim u tuđini 1921 -1925. godine - napisano je na spomeniku stradalim Rusima koji je podignut u Korbevcu.

Jedan od graditelja puta Logvinov  je živeo u Vranju, gde je sahranjen na Šapranačkom groblju, a Boris Pozdnjakov koji je, takođe, živeo u Vranju bio je geodetski inženjer i jedan od glavnih projektanata puta.

Ruski put i danas posle jednog veka svedoči o istrajnosti i umeću graditelja, koji su uz skromna sredstva i oruđe izgradili nešto što će decenijama kasnije povezivati ljude.

Foto: S.T.

 

 

Pored zaposlenih u Ruskom domu i Srpsko-ruskom humanitarnom centru, ekspedicija je proteklog vikenda na jugu okupila i srpske prijatelje iz Skaut rendžer pokreta Novi Sad, Udruženja biciklista rekreativaca „M-Bike“ Beograd, Sekcije ,,Izviđač - volonter“, Ultramaratonaca planinarskog kluba
“Železničar 2006“ iz Vranjske Banje i Srednje stručne škole Kragujevac.

Okupljeni su terencima „Niva“, motorima i biciklima prešla Čitav Ruski put, uz obilazak starih spomenika koji čuvaju sećanje na ruske kozake neimare na Besnoj Kobili i u selu Korbevac. N aspomenicima su položili vence icveće i obnovili natpise.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set