• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

08.11.2023

12:37

Hvala Bogu i dobrim ljudima! Obnavlja se manastir Vraćevšnica

I.M.

Vesti

Hvala Bogu i dobrim ljudima! Obnavlja se manastir Vraćevšnica

Podeli vest

U selu Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca j toku je obnova istoimenog manastira koji je izgoreo u požaru početkom avgusta ove godine. Vatrena stihija je tada uništila više od 500 kvadrata manastira zajedno sa konacima...

Zajedno sa vernicima, opština je započela obnovu svetinje a procenjena vrednost kompletnih radova iznosiće oko 33 miliona dinara. 

Željko Živčević, koji prati realizaciju obnove konaka naveo je da uz veliku pomoć opštine i sugrađana radovi teku po planu.

- Posle požara koji je zahvatio konak, prvo se pristupilo čišćenju ruševina, izbačeno je više od 200 traktorskih prikolica punih šuta i drugog otpadnog meterijala. Zahvaljujući pre svega vernicima koji su se od prvog dana uključili u radove, brzo smo sve uklonili i pripremili konak za dalje radove. Urađena je kompletna projektna dokumentacija kako za arhitekturu, tako i za građevinu, za vodovod, kanalizaciju, mašinske i elektro-radove. Cilj nam je bio da što pre pokrijemo konak kako ne bi imali problema sa padavinama. Sada se radi i na preziđivanju kao i na elektroinstalacijama. U planu je da se uradi i spoljna fasada, debljine 10 centimetara stiropora dok će krovna konstrukcija biti izolovana kamenom vunom debljine 20 centimetara, tako da će objekat u energetskom smislu biti veoma efikasan - rekao je Živčević.

Foto: I.M.

Zajedno sa vernicima, opština je započela obnovu svetinje, a procenjena vrednost kompletnih radova iznosiće oko 33 miliona dinara

Za sada su završeni radovi na ukrovljavanju i stekli su se uslovi za uređenje unutrašnjeg dela. Konak ima dve etaže, sada će umesto 22 biti 16 kelija, i svaka će imati svoj toalet, što ranije nije bio slučaj. Izvode se radovi i u maloj kapeli gde se tokom zime održavaju sva bogosluženja. Kapela će imati podno grejanje, što je takođe unapređeno u odnosu na prethodni period u cilju stvaranja boljih uslova za sestrinstvo manastira.

- Zahvalan sam Željku Živčeviću i svim ljudima koji su uključeni u obnovu konaka manastira Vraćevšnica. Pozivam sve ostale privrednike da svojim prilozima pomognu da ubrzamo radove i da se zajedničkim snagama potrudimo da monahinjama stvorimo što bolje uslove, jer je manastir Vraćevšnica jedan od najstarijih u našoj zemlji. Izdvojili smo pet miliona dinara za obnovu konaka i to je samo prvi deo pomoći koji izdvaja naša opština – kazao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine.

Radovi se izvode uz blagoslov Žičke Eparhije i uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set