• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. L.

25.11.2023

07:20

Kako da ukiselite kupus da vam traje do Đurđevdana? U Topoli imaju pravi recept!

M. L.

Vesti

Kako da ukiselite kupus da vam traje do Đurđevdana? U Topoli imaju pravi recept!

Podeli vest

U selima oko Topole tokom novembra završava se seča kupusa! Stari u ovom kraju kažu da kupus valja ostaviti za zimu u burad i kace pre velikih mrazeva, jer kad ga dohvati mraz više nije istog kvaliteta.

 

Miloš Milovanović iz sela Belosavci godinama gaji ovo povrće a ove jeseni postigao je vrhunski prinos i kvalitet! Glavice su teške i po šest kilograma, što je, tvrdi, daleko više od proseka! 

 

Foto: M. L.

Miloš Milovanović iz sela Belosavci gaji kupus na 80 ari

- Kupus gajim na nekih 80 ari, a i malo karfiola uz to. Od sorti imam "bravo", "potomak", "gaja" i malo futoški beli za probu. Ove jeseni je cena 30 dinara po kilogramu na našim pijacama, to je inače niska cena za proizvođače jer se kupus sadi po najvećoj vrućini a seče po najvećoj hladnoći - kaže ovaj povrtar iz okoline Topole. 

Foto: M. L.

Ove godine kupus je dobro rodio - glavice teške i do 6 kg

S obzirom na to da kupus daje dobar prinos i da je ova godina bila rodna, Miloš ističe da će ipak biti i zarade.

- Za  kupus je potrebno odgovarajuće zemljište i smena kultura, pođubreno štalskim đubrivom jer zdravu  i otpornu biljku ne napadaju bolesti a i štetočine se lako čiste. Ja sam ove jeseni prezadovoljan, glavice su i po šest kilograma tako da će biti i zarade od ovog posla-  poručuje Miloš.

Ovaj iskusan domaćin otkriva da za dobar kiseli kupus treba prvo odabrati pravu sortu za kišeljenje a onda i tačan recept. 
- Sorta "bravo" može da dočeka Đurđevdan! Po strukturi lista i čvrstini izdvaja se od ostalih i ne može da istruli u kaci. Kupus treba ostaviti pre velikih mrazeva, to je neko pravilo, jer kada ga dohvati mraz i smrzne pa se odmrzne tad nije tako dobar! Na bure od 200 litara ide pet kilograma soli. So se rastopi u vodi pa se tim rastvorom nalije kupus i nema problema-  otkriva Miloš. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set