• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

06.12.2023

14:31

Nadeždina "Modernost i nacija" okupirala Nišlije! Paviljon niške Tvrđave obogatila izložba u čast čuvene srpske slikarke (FOTO)

D.K.

Vesti

Nadeždina "Modernost i nacija" okupirala Nišlije! Paviljon niške Tvrđave obogatila izložba u čast čuvene srpske slikarke (FOTO)

Podeli vest

Izložba "Nadežda Petrović "Modernost i nacija" održava se u Paviljonu niške Tvrđave, u čast 150 godina od rođenja naše čuvene slikarke.

Izložba sadrži 50 dela, a zajednički je priređuju Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu i Narodni muzej Srbije.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, je kazala da je izložba najpre predstavljena u Beogradu, potom u Kostanjevici na Krki, onda u Banjaluci i u njenom rodnom Čačku.

-  Mi smo na ovaj način zaokružili Nadeždin put, zaokružili smo njen veličanstven opus koji počinje sa njenim školovanjem u Minhenu- izjavila je Borić Brešković.

Foto: D.K.

 

 

Ona je istakla da dela koja su izložena predstavljaju poseban odabir naših vrhunskih stručnjaka.  

- Sva izložena dela su značajna, ali meni znače svakako veoma mnogo ona dela koja su vezana za narod. Isto tako idela koja podsećaju na njen otadžbinski period, na onaj ratni vihor  koji je na kraju odveo u smrt. Živela je u inostranstvu, a vraćala se domu svome. Volela je Srbiju, želela je na svaki način da istakne taj nacionalni momenat srpskog naroda, ali isto tako univerzalnost i ljudske odnose, zbližavajući ljude i pokrećući južnoslovenske ideje”, izjavila je Borić Brešković.

Emilića Ćoćić Bilić, direktorke Galerije savremene likovne umetnosti kazala je da su autori izložbe redovni profesori Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Nišu dr Lidija Mernik i dr Igor Borozan.

Foto: D.K.

 

 

“Ovo je prilika da se pred Nišlijama nađe sveobuhvatan opus Nadežde Petrović iz kolekcija četiri ustanove - Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, Spomen zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu”, izjavila je Ćoćić Bilić.

Ona je podsetila da je Nadežda Petrović dala dragocen doprinos razvoju kulture na jugu Srbije jer je davne 1905. godine u Sićevu osnovala prvu jugoslovensku umetničku koloniju, preteču današnje likovne kolonije.

Ćoćić Bilić je kazala da će izložba biti otvorena do 5. januara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set