• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.12.2023

09:05

Kako je sveti Nikola postao "Deda Mraz"? Legenda se prenosi sa kolena na koleno!

Pexels, Društvene mreže

Vesti

Kako je sveti Nikola postao "Deda Mraz"? Legenda se prenosi sa kolena na koleno!

Podeli vest

Za života sveti Nikola je proglašen svetiteljem, međutim, ubrzo nakon njegove smrti se smatralo da je on zapravo preteča "Deda Mraza".

Sveti Nikola, episkop Mire iz četvrtog veka, još za života smatran je svetiteljem i čudotvorcem i prizivan je u pomoć prilikom bolesti ili nesreća, a odazivao se i pomagao svima.

Slavi se kao zaštitnik dece, studenata, mornara, putnika, trgovaca i strelaca, a najčuveniji je po svojim poklonima sirotinji.

Ubacio je kroz prozor vreću sa zlatnicima kao miraz trima osiromašenim kćerkama pobožnog hrišćanina, da ne bi postale robinje i prostitutke.

Foto: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

 

U mnogim hrišćanskim zemljama obeležava se kao dečji praznik, a deca tada dobijaju poklone, ukoliko su bila poslušna.

Međutim, pod uticajem novog načina praznovanja oličenog u Deda Mrazu i praznik Svetog Nikole doživeo je komercijalizaciju koja se ogleda u masovnoj i neprimerenoj kupovini poklona za decu, porodicu, prijatelje i kolege.

Za razliku od zapadnog sveta, koji je uglavnom prihvatio Deda Mraza, stvorenog na priči o Svetom Nikoli, pravoslavni deo Hrišćanstva proslavlja Svetog Nikolu kao jednog od najvećih svetaca, kao simbol darežljivosti i tajnog milosrđa.

Dok je na pravoslavnim ikonama prikazan kao visok čovek u prepoznatljivom crvenom plaštu, sa episkopskom mitrom na glavi i štapom u ruci, kako daruje decu poklonima iz džaka, zapadno potrošačko društvo je to malo "začinilo": ubačeni su irvasi koji vuku saonice kojima "Santa Klaus" obilazi svet tokom Badnje večeri.

Nikoljdan je kod Srba slava sa najvećim brojem svečara, a preko šesto srpskih crkava nosi njegovo ime. Sveti Nikola je takođe i zaštitnik Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rusije  i Grčke.

Da Sveti Nikola nije slučajno prognan i zamenjen Ded Mrazom pokazuje način na koji se sa ovim svecem obračunalo zapadno potrošačko društvo. Sve što prati praznovanje Svetog Nikole predstavlja smetnju, kao što sve što je ugrađeno u lik Deda Mraza predstavlja podsticaj potrošačkom načinu života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set