• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. J.

26.01.2024

08:45

Ovo selo voli filmadžije! Ovde su snimane dve poznate serije, letos i jedan film, a žale što im je izmakao čuveni fimski hit

I. J.

Vesti

Ovo selo voli filmadžije! Ovde su snimane dve poznate serije, letos i jedan film, a žale što im je izmakao čuveni fimski hit

Podeli vest

Selo Gornji Račnik, na desetak kilometara od Jagodine, ponovo će se naći na malim ekranima. Posle serije "Koreni", u ovom selu snimani su i kadrovi nove serije "Vreme smrti" čije emitovanje uskoro počinje, a letos su ugostili i ekipu filma "Deca Kozare" Lordana Zafranovića.

Kuće stare više od sto godina koje su zadržale autentičan izgled idealna su scenografija za ekranizaciju tema iz 19. i prve polovine 20. veka.

 

Foto: privatna arhiva

Sa snimanja serije "Koreni"

- Scenograf Mile Jeremić, koji je radio "Korene" zaljubio se u Gornji Račnik. Hteo je u njemu da snima i scene za film "Nečista krv", ali su se u poslednjem trenutku odlučili za Obrenovac. Jeremić je oduševljen našim selom, jer su u Srbiji retka sela sa kućama takve arhitekture – kaže Dragan Gligorijević vlasnik kuće stare 140 godina, koja je jedna od dve takve građevine, prema proceni stručnjaka Zavoda za zaštitu kulture u Kragujevcu.

 

 

Na žalost, ovo selo, kroz koje se, tokom boravka filmskih ekipa, teško moglo proći, sad je ogluvelo. Ima svega sedamdesetak stanovnika, koliko ih je bilo i 1818. godine! Od tridesetak kuća u gornjem delu sela, dim iz odžaka vije se samo iz dve. 

Malo seljana, koji su stalni stanovnici sela, okupe se vikendom ispred prodavnice, razmene po koju reč i popiju ponešto.
Kažu da je selo nekada bilo "puno naroda", da je svaka kuća imala po petoro, šestoro dece, da su se bavili poljoprivredom...

Foto: I. J.

Selo ogluvelo

- U selo je kasno stigao asfaltni put. On je tek osamdesetih godina prošlog veka zamenio makadamski. Ni autobus nije svraćao, pa se pešačilo do autobuske stanice u Donjem Račniku. Deo meštana otišao je u Jagodinu zbog fabrike "Kablova", a deo u Kragujevac zbog "Zastave". Mladi su otišli, a škola ima samo dva đaka. Selo odumire. Doduše, posle korone ljudi su prepoznali potrebu za prirodom. Da ne bi bili zatvoreni u stanovima, počeli su da otkupljuju kuće i da prave nove. Veliki problem je što naslednici još nisu podelili imovinu, pa ih je teško prodati – dodaje Gligorijević.

Nikada, kaže, nije razmišljao da će ovde da se snimaju filmovi, i kuću nije zato obnovio.

- Učinio sam to zbog sebe i svojih predaka i siguran sam da su ponosni na mene što sam kuću sačuvao. Trudim se i učim svoju decu da vole ovu kuću i da je posle meni čuvaju za svoje naslednike - zaključuje Dragan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set