• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer Tv /V. Đ.

31.01.2024

20:05

(VIDEO) Ovakav BMW retko ko ima! A iznenadićete se kad čujete kako je stigao u Srbiju!

Informer

Vesti

(VIDEO) Ovakav BMW retko ko ima! A iznenadićete se kad čujete kako je stigao u Srbiju!

Podeli vest

Milomir Trošić iz Trstenika, veliki zaljubljenik u automobile u svojoj kolekciji ima i neobičan BMW iz 1958, jedan od 1500 primeraka kojima je Nemačka, pored odstalog, isplatila ratnu odštetu Jugoslaviji.

- U tadašnjoj državi zvali su ga "automobil za invalide", a taj nepopularni naziv je dobio jer je Komunistička partija odredila da te automobile koji su dobili za ratnu reparaciju dodele ratnim vojnim invalidima da bi se na neki način njima odužili, a ne narodu koji je bio u zarobljeništvu - priča Trošić čiji je deda bio u jednom nemačkom logoru. 

U posleratnim godinama autoindustrija je bila u velikoj krizi, a model, BMW isetta, prvo sa motorom od samo 250 kubika preuzetim sa motorcikla R 25 masovno je počeo da se pravi, što je nemačkog proizvođača ponovo podiglo na noge.

Postoji više verzija ovog automobila, koristili su ga i policajci i vatrogasci.

 

Mala "zver"

Model BMW isetta rađen je po licenci italijanske fabrike ISO koja je primarno proizvodila rashladne uređaje i metalnu galanteriju. S malim izmenima inženjeri BMW su malo doterali model, ali, na primer, mnogi ne greše kada vrata ovog modela porede sa vratima za frižider. Jednostavno, dizajneri rashladnih uređaja tako su pravili i vrata za auto "isettu" .

Model iz 1958. godine dobio je još dva sedišta, konvencionalnu zadnju osovinu radi boljih voznih svojstava. Motor je raspolagao sa 600 kubika i 20 konjskih snaga, a maksimalna brzina je povećana na 103 km/h

 

Zbog neobičnog izgleda među kolekcionarima je veoma popularan. 

- Cene se kreću od 20 do 35.000 evra u zavisnosti od stanja i kvaliteta restauracije - dodaje Trošić koji u svom salonu pored ove zvezde ima još nekoliko oldtajmera. 

Jedan je od retkih srećnika koji su dobili priliku da ljubav i hobi pretvore u profesiju. U okviru firme koja se bavi elektronikom napravio je garažu i sa timom majstora vraća život starim automobilima...

Pogledajte priču o njemu u prilogu ekipe Informer TV :

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set